Bistranski vijećnici nakon poduže pauze vratili se u vijećničke klupe

Aglomeracija Zaprešić i sanacija prometnica izazvala najveći interes vijećnika
280980642_527630682372518_7222109148440268028_n

Vijećnici Općine Bistra ponovno su sjeli u svoje klupe u općinskoj vijećnici, nakon što su nekoliko sjednica održali elektronskim putem radi tada važećih korona mjera.

I odmah je bilo zanimljivo na samoj sjednici jer je kao gost pozvan direktor Vodovoda i odvodnje Zaprešić d.o.o. Domagoj Mikuš, a tema je bila jednostavna – Aglomeracija i posljedice. Naravno, sve je zanimala sanacija prometnica jer se upravo taj segment radova vrijednih više od sto milijuna eura na području Aglomeracije Zaprešić, pokazao najslabijom karikom.

Mikuš je vijećnike informirao kako niti oni nisu zadovoljni sa stanjem na terenu, a da su glavni uzroci nekvalitetnog izvođenja radova i njihove sanacije nastali kao posljedica velikog porasta cijena proizvoda i usluga, posebice onih vezanih uz asfalt, što je dovelo do zastoja radova na brojnim hrvatskim gradilištima, čemu svakodnevno svjedočimo i na radovima izgradnje Aglomeracije Zaprešić.

-Kako se radi o projektu financiranom od strane Europske unije, kao i radi činjenice da su naši problemi posljedica europskih pa i širih gospodarskih tokova, očekuje se kako će se i na razini Europske unije uskoro poraditi na iznalaženju alternativnih izvora financiranja, ali će, nažalost, dio tereta vjerojatno pasti i na nacionalnu, regionalnu i lokalnu upravu, dao je naznake mogućeg rješenja Mikuš.

Kako će i hoće li uopće to općine moći osigurati ostaje nam da vidimo, ali činjenica je da se za većinu projekata koji se provode na području JLS već danas obično kreće u zaduženja. Upravo za tom mjerom posegnula je i Općina Bistra zaduživši se za 9,4 milijuna kuna kako bi uredili Podgorsku ulicu i osigurali gotovo 400 novih priključaka na sustav vodovoda i odvodnje.

-Kod nas je ovo treća faza gradnje kanalizacije, a u drugoj fazi napravljena je samo ulična mreža bez priključaka. Te priključke nismo mogli ugurati u financiranje kroz aglomeraciju, a budući da ne bi bilo fer da ti naši mještani budu u drugačijem položaju od ostalih, osigurat ćemo im priključke iz tih sredstava. Dio će se iskoristiti za priključke na novu mrežu vodovoda onih korisnika koji su još uvijek priključeni na stari vodovod, a sve s ciljem da nakon sanacija ne bi ponovno morali kopati ulice. Preostala sredstva iz kredita utrošit će se za dovršetak Podgorske ulice, rekao je Drviš.

Nadalje, vijećnici su donijeli i Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnom doprinosu, kojom je formirana nova Zona III naselja koja se odnosi na dio Gospodarske zone Bistra u kojem nema izgrađene komunalne infrastrukture. Time se želi poticati dolaske potencijalnih investitora, a čija je obveza da potom samostalno financiraju izgradnju potrebne komunalne infrastrukture. U ovom slučaju radi se o izgradnji infrastrukture na potezu od Krapinske ulice sve do potoka Bistra, čija procijenjena vrijednost ulaganja iznosi 42 milijun kuna, a toliko Općina Bistra ne može samostalno osigurati.

Bistra
Hrvatska
Općina
Ostalo
Zagrebačka županija