Lokalna politika

Bez većih trzavica na Gradskog vijeća Grada Zaprešića, točke usvojene većinom glasova

Evo o čemu se raspravljalo na posljednjoj sjednici
335566097_230546412817219_4668878710274283285_n

Na 12. sjednici Gradskog vijeća Grada Zaprešića vijećnici su na stolu imali 17 točaka dnevnog reda, a većina je usvojena većinom glasova vladajuće koalicije.

Tako se na stolu našlo izvješće zaprešićke komunalne tvrtke o gospodarenju otpadom. Direktor Zaprešić d.o.o. Domagoj Mikuš ukratko je predstavio izvješće uz komentar kako je više od 400 tona otpada iz miješanog prešlo u odvojeno prikupljeni otpad. Dodao je kako to i nije potpuni podatak jer dio odvojeno prikupljenog otpada ne ulazi u statistiku jedinica lokalne uprave i samouprave, već isključivo u statistiku na nacionalnoj razini.

Gradski vijećnici na uvid su dobili i izvješće o radu Savjeta mladih za prošlu godinu, a predsjednik Savjeta Karlo Kovač posebno je naglasio vrijednost dobivanja statusa Grada prijatelja djece, a svi ostali planirani programi odrađeni su sukladno planu. Većinom glasova usvojen je i novi Pravilnik o provedbi postupaka javne nabave. On je usklađen s uvođenjem eura umjesto kune, ali su i promijenjeni pragovi za jednostavne i javne nabave. U ime Kluba vijećnika Zapni za Zaprešić amandmane je podnio nezavisni Ante Nekić, njima je predlagano da se ti pragovi smanje, a svi amandmani su odbijeni uz obrazloženje kako su pragovi definirani unutar zakonskih okvira i sukladno situaciji na tržištu koja je vrlo izazovna te su u uskim okvirima s usporedivim gradovima.

Vijećnici su jednoglasno usvojili većinu tehničkih točaka poput imenovanja sudaca porotnika za Županijski sud, izmjene i dopune statuta gradskih ustanova ili pak izvješće gradonačelnika o radu za drugu polovicu prošle godine.
Tajnik Gradskog vijeća Alen Zlački vijećnicima je podnio i izvješće o postupanju predsjednika Odbora za komunalne djelatnosti za kojeg se utvrdilo da je promijenio predloženi dnevni red odbora što bi za posljedicu imalo pokretanje postupka pred Etičkim odborom.

Prije aktualnog sata zamjenik gradonačelnika Alan Labus obrazložio je i prijedlog da se dvorac u Novim dvorima da na upravljanje Muzeju Matije Skurjenija kako bi se mogao prijavljivati na natječaje.

Naime, jedan Natječaj za obnovu Ministarstva turizma i sporta je namijenjen objektima čiji je vlasnik ustanova u kulturi, dok je dvorac trenutačno pod upravljanjem Grada Zaprešića zbog čega nije moguće ostvariti sredstva u iznosu do 40 milijuna kuna. Muzej Matije Skurjenija će naknadno potpisati ugovor kojim prepušta Gradu vođenje procesa obnove. Iz Grada se nadaju kako će dvorac u sklopu Novih dvora napokon dobiti sredstva za obnovu, a osim navedenog Natječaja, dvorac ima šanse dobiti sredstva na još dva natječaja. Ponovno je Klub vijećnika ZZZ imao amandmane koje predlagač, a ni vijećnici, nisu prihvatili.

Na aktualnom satu vijećnike je zanimalo u kojoj je fazi priprema projekta gradski vrtovi, je li primjereno održavati vjenčanja u Vršilnici, kada će se donijeti plan javnog savjetovanja s građanima, te o kvaliteti kolnika i dužini trajanja javne rasvjete u Industrijskoj ulici. Dio odgovora dao je gradonačelnik Željko Turk ustvrdivši kako su izuzetno zadovoljni na koji način TZ grada Zaprešića upravlja Vršilnicom.

-Trenutno je više od 90 posto javnih sadržaja u Vršilnici, a vjenčanja su u dijelu komercijalnog. Održavanje obreda u Vršilnici stoji dvije tisuće eura pa i nema puno interesa, a uvijek je javni interes ispred privatnog. Glede cesta, intenzivno se radi na njima. Kao što svi vidimo upravo je dio Ulice kardinala Alojzije Stepinca asfaltiran, uskoro ide i Ulica bana Jelačića prema sjeveru, a onda i kompletna prometnica od rotora u Novim dvorima prema Staroj zagorskoj magistrali. Javni vrtovi su s izrađenim idejnim rješenjem i čeka se suglasnost ministarstva, a javna rasvjeta se ne gasi već je to kvar u ingerenciji HEP-a- odgovorio je gradonačelnik Turk.

Ostalo
Zaprešić