BEZ EKSPONENCIJALNOG RASTA – Broj zaraženih koronavirusom porastao za 39 osoba

Od jučer je broj oboljelih koronavirusom porastao za 39 te se sada popeo na 481, potvrdio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Sveukupno je testirano 3 958 osoba, a samo tijekom jučerašnjeg dana njih 566. Na mehaničkoj ventilaciji nalazi se 14 bolesnika – osam u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku, dok ih je većina starije životne dobi i pate od drugih kroničkih bolesti.

– Ako kompariramo povećanje od jučer u 9 ujutro, imamo ukupno 63 novih potvrđenih bolesnika što znači da i nadalje držimo situaciju pod kontrolom. Nema eksponencijalnog rasta broja zaraženih, a to je u ovom trenutku od iznimne važnosti i nadamo se da ćemo našim mjerama zadržati povećanje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš nadodavši kako je medicinsko osoblje i pacijenti koji su bili u kontaktu sa zaraženima u jedinici za intenzivno liječenje KBC-a Sestre milosrdnice negativni.

Kako je izvijestio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krešimir Capak, dobni prosjek oboljelih i nadalje je 49 godina. U samoizolaciji se nalazi 18 601 osoba, među njima 546 zdravstvenih djelatnika, a pod epidemiološkim nadzorom je 2 437 kontakata. Što se zdravstvenog sustava tiče, u njemu je evidentirano 19 pozitivnih liječnika specijalista, 6 specijalizanata, 7 medicinskih sestara i tehničara te 2 stomatologa.