BEROŠ ŠALJE INSPEKCIJU: U Svetom Duhu nestali lijekovi vrijedni dva milijuna kuna

U tijeku je i detaljna financijska analiza svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj

Goran Stanzl/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je da šalje farmaceutsku inspekciju u KB Sveti Duh radi utvrđivanja činjenica o potencijalnom nestanku lijekova vrijednih dva milijuna kuna, a ministar Vili Beroš poručio je da se taj slučaj ne smije ignorirati. S ciljem utvrđivanja svih činjenica, Ministarstvo zdravstva također je zatražilo očitovanje bolnice Grada Zagreba.

Naime, ravnateljica bolnice Ana-Maria Šimundić izjavila je za portal 24sata da je nova uprava bolnice otkrila da su nestali lijekova u vrijednosti dva milijuna kuna, koji nisu potrošeni a nema ih nigdje u bolnici.

– Svaka sumnja na neodgovarajuće postupanje u zdravstvenom sustavu treba biti ustanovljena putem nadležnih tijela što činimo i u ovom slučaju. Ukoliko se potvrde zabrinjavajući navodi o nestanku lijekova od 2 milijuna kuna u zagrebačkoj bolnici, slučaj će biti upućen na postupanje u Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, istaknuo je Beroš.

U tijeku je i detaljna financijska analiza Ministarstva zdravstva svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj kako bi se postojeći procesi učinili još transparentnijima te da bi se maksimalno spriječili slučajevi poput aktualnoga u KB-u Sveti Duh.

– Financijska učinkovitost zdravstvenog sustava postiže se odgovornim djelovanjem dionika na svim razinama zdravstvenog sustava što je i jedan od smjerova naših reformskih mjera, uz organizacijska i kadrovska unapređenja, poručio je Beroš istaknuvši da je svaka kuna uložena u zdravstvo dragocjena.