Benčić za raspuštanje Sabora: Vlada u šest godina nema nijedan rezultat ni reformu

Poručila je da Vlada Andreja Plenkovića mora otići
sandra benčić Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić poručila je da Vlada Andreja Plenkovića mora otići, ne samo zbog afera ministara nego i zato što u šest godina Plenkovićeve vladavine nije postigla nijedan konkretan rezultat, reformu niti ima viziju.

– Oporbeni zahtjev za raspuštanje Sabora o kojem će se raspravljati ovoga tjedna nije još jedna rasprava koja neće ničemu voditi jer naši motivi za to nisu samo afere Vlade nego i činjenica da nakon šest godina Vlade Andreja Plenkovića nemamo nijedan konkretni rezultat ni reformu, ali ni viziju. U šest godina nije se dogodilo ništa što bi dovelo do toga da Hrvatska počne hvatati korak barem s prosjekom EU-a, izjavila je Benčić na konferenciji za novinare u Saboru.

Dodala je kako jučer Plenković, na zahtjev novinara, nije znao navesti nijednu stvar koju je napravio u šest godina, a kao uspjeh svojih vlada naveo je izgradnju Pelješkog mosta. Dakle, ističe Benčić, uzeo je novce EU-a, platio kineskom građevinskom sektoru da izgradi most, i to je vladin uspjeh.

Pritom nije spomenuo da nemamo nikakav značajniji efekt na sve ključne indikatore kvalitete života od europskih fondova koje smo dobili u prvoj financijskoj perspektivi, niti da još uvijek nemamo operativne programe za korištenje sredstava iz nove financijske perspektive 2021-2027., a kamoli da imamo natječaje, upozorila je Benčić.

No, najvažnije je što dvije godine nakon zagrebačkog i gotovo godinu i pol nakon banijskog potresa nemamo baš nikakve pomake u obnovi.

Plenkoviću su izgleda podmetnuli Paladinu

Vlada navodi kao svoj uspjeh da su uspjeli produžiti rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, a i dalje ih ne troše. Opet ćemo se naći u “cajtnotu” i vraćat ćemo novce Fondu solidarnosti.

– Dakle, baš ništa se u ovoj zemlji nije pokrenulo u posljednjih šest godina, i to je razlog zašto Vlada treba otići, poručila je.

Zabrinjavajuće je, smatra Benčić, i to što su Plenkoviću izgleda podmetnuli Ivana Paladinu jer je ministra koji je uhapšen zamijenio ministrom koji je od prvog dana suspektan i vuče afere.

Na naše pitanje kako to sve nije znao, premijer nam je odgovorio kako nema alate kojima bi to provjeravao i da su mu rekli, pa i sam Paladina, da sve to može opravdati, pa su ga izabrali za ministra.

– Da je netko guglao Paladinu, u prvih pola sata znao bi sve što je opozicija saznala i o čemu smo ga ispitivali, napomenula je.

To pokazuje da Plenković u HDZ-u nema podršku i ekipu koja bi mu provjerila i sugerirala ministre bez afera. Taoci situacije u HDZ-u su svi građani Hrvatske jer se ništa ne događa, pa zato tražimo da se parlament raspusti i vrati mandat građanima, kaže Benčić.

Hrvatska
Politika