Kazneno je prijavljen

Banožiću prijeti od jedne do najviše 15 godina zatvora

I dalje nije jasno je li Banožić u trenutku izazivanja prometne nesreće imao alkohola u krvi, što pokazuje u medijima objavljena preslika nalaza medicinsko-biokemijskog laboratorija vinkovačke bolnice, ili nije, kako tvrdi Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
mario banožić Željko Hladika/PIXSELL

Prema zakonu, za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, u kakvoj je sudjelovao bivši ministar obrane Mario Banožić, predviđena je zatvorska kazna od tri do 15 godina zatvora, no ako je nesreća izazvana iz nehaja predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska bivšeg je ministra Banožića prijavila za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, ali kazna će mu, ako bude osuđen, biti manja jer je prijavljen da je nesreću uzrokovao iz nehaja. U policijskom priopćenju se objašnjava kako je očevidom utvrđeno da je Banožić ”krećući se iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, obavljao radnju pretjecanja s lijeve strane teretnog vozila koje se ispred njega kretalo u istom smjeru, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način ne ometajući promet iz suprotnog smjera”.

I dalje nije jasno je li Banožić u trenutku izazivanja prometne nesreće imao alkohola u krvi, što pokazuje u medijima objavljena preslika nalaza medicinsko-biokemijskog laboratorija vinkovačke bolnice, ili nije, kako tvrdi Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru. Prema objavljenoj preslici nalaza Marija Banožića, kod sada već bivšeg ministra ustanovljena je koncentracija od 0,21 promila alkohola u krvi.

Vukovarsko Županijsko državno odvjetništvo priopćilo je u utorak da je ”uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s točnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzorka u Općoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača osobnog vozila u trenutku prometne nesreće, nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnost droga, psihotropnih tvari ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika”.

Prema članku 227. Kaznenog zakona, za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom predviđena je zatvorska kazna od tri do 15 godina zatvora, no ako je nesreća izazvana iz nehaja, onda je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika