Bandićevi honorarci – čak 427 ljudi primalo i po 16.000 kn mjesečno

Među srećkovićima koji su s Gradom dogovorili masne honorare našli su se, očekivano, i stari Bandićevi prijatelji i suradnici

Patrik Macek/PIXSELL/POOL

U posljednjoj godini gradonačelničkog mandata Milana Bandića ugovore o djelu za obavljanje raznoraznih usluga i poslova s Gradom Zagrebom sklopilo je 427 osoba, piše Jutarnji list.

Za sve usluge naručene preko takvih ugovora tijekom 2020. godine iz gradskog je proračuna isplaćeno ukupno 9,942 milijuna kuna. Za to kako su se i za što točno trošili ti silni proračunski milijuni zainteresirao se u svibnju ove godine Gradski kontrolni ured te izvršio reviziju sklapanja i izvršenja ugovora o djelu u svim gradskim upravnim tijelima. Među srećkovićima koji su s Gradom dogovorili masne honorare našli su se, očekivano, i stari Bandićevi prijatelji i suradnici.

Prema Jutarnjem listu dostupnim podacima, lani je najbolje prošao Miodrag Demo, bivši saborski zastupnik Stranke rada i solidarnosti te dugogodišnji Bandićev čovjek broj 1 za braniteljska pitanja, kojega su mnogi (sve do Bandićeve smrti) u zgradi gradske uprave – iako Demo nije zaposlenik grada – držali za neslužbenog pročelnika Gradskog ureda za branitelje. Kao vanjskom suradniku, Miodragu Demi, umirovljenom brigadiru HV-a i stopostotnom ratnom vojnom invalidu, lani je Grad Zagreb na ime ugovora o djelu isplatio ukupno 199.962 kune (bruto 2 trošak, nap. a.).

“Neloše” su prošli i Bandićevi drugari iz kulturnjačkih krugova. Tako je Zlatko Vitez, poznati glumac, redatelj i voditelj glumačke družine Histrioni, lani s gradom sklopio sedam ugovora o djelu koji su zagrebački proračun stajali ukupno 93.316 kuna (bruto 2 trošak). Isti ugovor “za savjetovanje na području kulture” i za isti iznos grad je tijekom 2020. godine sklopio s Duškom Ljuštinom, bliskim Bandićevim suradnikom, nekadašnjim zagrebačkim ministrom obrazovanja, kulture i sporta te legendarnim višedesetljetnim direktorom satiričkog kazališta Kerempuh.

Dobro je prošao još jedan bivši Bandićev pročelnik (Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode) – Silvije Novak. Kao vanjski suradnik, lani je s gradom potpisao četiri ugovora o djelu ukupne vrijednosti 113.321 kunu. Iz zagrebačkog je proračuna tijekom 2020. godine isplaćeno 123.977 kuna (bruto 2) za podmirenje troškova angažmana Jelene Čeklić za usluge “koordinacije odobravanja i organiziranja manifestacija i postavljanja otvorenih terasa, reklama i panoa”.

Dugogodišnji zagrebački ministar financija Slavko Kojić, umirovljen prije nekoliko godina, lani je gradski proračun stajao 159.970 kuna (bruto 2) za analize “utjecaja poreznog sustava na javne financije i proračun grada” te “poslovanja trgovačkih društava u vlasništvu grada”.

Očekivano, nova gradska vlast ni s kim od navedenih nije nastavila suradnju nakon isteka njihovih prije potpisanih ugovora, donosi Jutarnji list.