Bandić u društvu ministra Cappellija i ministrice Žalac obišao sajam Hrvatskih otočnih proizvoda

Do nedjelje 7. travnja na središnjem zagrebačkom trgu održava se sajam Hrvatski otočni proizvod i Preduskršnji sajam, koje je danas u društvu ministra turizma Garija Cappellija te ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac obišao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Cilj organizacije sajma je poticanje otočne proizvodnje, promocija proizvoda s oznakom Hrvatski otočni proizvod i prezentacija bogate ponude, sadržaja, tradicije i kulturne baštine hrvatskih otoka.

-Pozivam Zagrepčane da posjete štandove naših otočnih proizvođača, da kušaju jedinstvene delicije i sve najbolje proizvode hrvatskih otoka. Nastojimo revitalizirati otoke, vratiti im život i duh, a ova manifestacija uvelike pomaže da približi otočke proizvode glavnome gradu Hrvatske- rekao je gradonačelnik Bandić.

Ove godine svoje proizvode predstavlja 29 proizvođača s otoka Visa, Lastova, Brača, Korčule, Krka, Hvara, Prvića, Raba, Dugog otoka, Paga, Rave, Cresa, Ugljana i poluotoka Pelješca, a posjetitelji će moći razgledati i kupiti maslinova ulja, vina, sireve, mariniranu ribu, rakije, likere, med, slastice, eterična ulja, kozmetiku, suvenire i druge otočne specifične proizvode.

Ministrica Žalac naglasila je da ministarstvo dodjeljuje oznaku Hrvatski otočni proizvod onim proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvornosti, tradicije i izvrsnosti.

-U suradnji s Gradom Zagrebom, dva puta godišnje predstavljamo otočne proizvode, neposredno pred Božić i Uskrs. Već 13. godinu zaredom ulažemo u ovaj sajam, a smatram da je ovo projekt koji zavrjeđuje još veću potporu i na financijskom i na promidžbenom planu- rekla je ministrica Žalac.

Projekt označavanja otočnih proizvoda „Hrvatski otočni proizvod“ započeo je 2007. godine u cilju poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda, a do sada je Oznaku dobilo 297 proizvođača, od kojih 26 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog porijekla i 8 proizvođača s oznakom izvornosti, za 971 proizvod i proizvodnu liniju s 24 otoka.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo