Izbori u HDZ-u

Plenković: Dvije trećine Hrvata žele promjenu na funkciji predsjednika

Plenković je istaknuo da HDZ nastavlja s timom koji pobjeđuje
Zagreb: Izjava Andreja Plenkovića nakon sjednice predsjedništva HDZ-a Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uz kandidate za najuže vodstvo stranke, predstavio je program “Zajedno Za sve izazove” za nadolazeće unutarstranačke izbore. Naveo je da će se nakon unutarstranačkih izbora odlučiti tko će biti kandidat za predsjedničke izbore te da se HDZ nada pobjedi.

Unutarstranački izbori za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a održat će se 13. srpnja 2024. na biračkim mjestima u općinskim i gradskim organizacijama HDZ-a te u organizacijama HDZ-a gradskih četvrti Grada Zagreba. Članstvo HDZ-a izvan Hrvatske moći će ostvariti svoje biračko pravo na 12 biračkih mjesta.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zamjenik predsjednika Tomo Medved i potpredsjednici Oleg Butković, Ivan Anušić, Branko Bačić i Zdravka Bušić kandidirali su se na unutarstranačkim izborima za nastavak obnašanja tih dužnosti.

Plenković je istaknuo da HDZ nastavlja s timom koji pobjeđuje: – Tim koji pobjeđuje se 2020. godine zvao “Odvažno za Hrvatsku”, piše N1.

– HDZ je u tom periodu pokazao ogroman stupanj odgovornosti, napredovali smo, imam najmanju nezaposlenost i najveću zaposlenost, porastao nam je BDP, iza nas su veliki infrastrukturni projekti, naveo je.

“Atmosfera histerije i lažne krize”

Plenković je kazao da je HDZ učinio veliki broj aktivnosti za razvoj Hrvatske: – Hrvatska je danas, zahvaljujući našem vodstvu, u puno boljoj poziciji nego što je to bila prije osam godina, na temelju povjerenja građana. To sve u jednoj atmosferi histerije i kreiranja lažne krize koju je kreirao kršitelj Ustava i njegovi jataci, koji su stvorili atmosferu kao da u Hrvatskoj nemamo što jesti i kao da situacija u Hrvatskoj nije nikada gora. Lažno fabriciranje krize nije uspjelo”, istaknuo je.

– Hrvatska je vidjela dvije Hrvatske, jednu agresivnu i rušilačku koja razbija saborski inventar dok ja držim izvješće o radu Vladu, gdje se želi poslati poruka da nije bitno što radi Vlada nego da se stvori atmosfera lončarenja. Nisu uspjeli, HDZ je obnovio povjerenje građana, dodao je.

Plenković je naveo kako je HDZ optužen da ide s Domovinskim pokretnom, a da je ljevica isto tako htjela s njima u koaliciju: – Kršitelja Ustava u europskim izborima nema. Jedino pitanje koje se mene pitalo je tko će biti na čelu Odbora za ljudska prava. I sada pogledajte empirijski dokaz lažne krize 17. travnja, 62 posto Hrvata izlazi na izbore, ponovno nacionalni izbori za pet tjedana, nema kršitelja Ustava i kao da ste probili balon, i na europske izbore izlazi 21 posto birača. Da je stvarna kriza na izbore bi izašlo 100 posto birača, to je bila prevara i laž, naveo je.

“Tim koji dobro igra se ne mijenja”

– Kada tim dobro igra onda ga se ne mijenja. Želimo da što više naših članova sudjeluje na ovim izborima i da nam da legitimitet za iduće četiri godine. HDZ je povijesna stranka za Hrvatsku. Voditi HDZ je velika čast, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da će HDZ nakon ovih izbora pristupiti temi predsjedničkih izbora: – Odlučit ćemo se za kandidata, dvije trećine Hrvata žele promjenu na funkciji predsjednika, što smatram da je normalno jer je ovaj aktualni pokazao da krši Ustav, da nije predsjednik svih građana, najbolje je da onog koji se ponaša tako zamijenimo s nekim drugim, koji će uistinu biti predsjednik svih građana, rekao je.

Naveo je da se Vlada nastavlja baviti ključnim pitanjima za Hrvatsku.

Hrvatska
Politika