Andrej Plenković: HDZ je apsolutni pobjednik izbora

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je nakon objave rezultata drugog kruga lokalnih izbora da je HDZ osvojio 15 od 20 županija i tri od šest najvećih gradova, tako da je apsolutni pobjednik ovih lokalnih izbora

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je nakon objave rezultata drugog kruga lokalnih izbora da je HDZ osvojio 15 od 20 županija i tri od šest najvećih gradova, tako da je apsolutni pobjednik ovih lokalnih izbora.

-Želim iskazati jedinstven stav cijelog vodstva HDZ-a da je HDZ apsolutni, kolosalni pobjednik ovih lokalnih izbora. Mi smo osvojili 15 od 20 hrvatskih županija, što se nije dogodilo nikada u povijesti, 13 s kandidatkinjama i kandidatima HDZ-a, a dvije s dugogodišnjim partnerima, Kožićem u Zagrebačkoj i Korenom u Koprivničko-križevačkoj županiji- rekao je Plenković.

Jačanje HDZ-a na zapadu Hrvatske dalo rezultate

Čestitao je svim kandidatima koji su dobili povjerenje birača za obnašanje važnih dužnosti i biračima što su izašli na izbore. Plenković je ustvrdio kako je politika postupnog jačanja stranke na zapadu Hrvatske dala rezultate. HDZ je nakon 20 godina osvojio Varaždinsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju i vratio Ličko-senjsku županiju.

Dodao je kako, nažalost, nisu pobijedili u Šibensko-kninskoj županiji, o čemu će napraviti analizu

-Od šest najvećih gradova, HDZ je dobio povjerenje u tri – Osijeku, Zadru i Velikoj Gorici. Nažalost, nismo pobijedili u Splitu, ali smo zato u Osijeku pobijedili prvi put otkad je hrvatske demokracije- istaknuo je.

Plenković kaže kako mu je žao što Vice Mihanović nije pobijedio u Splitu i nastavio kontinuitet politike Andra Krstulovića Opare.

Ostat će ljaga na izborima u Splitu

-Mislim da će ostati teška ljaga i stigma ovih izbora, da su izabrali Puljkovog čovjeka za zamjenika, koji je javno obznanio da je antisemit. To je sramota za njega i Split, očekujem od novog gradonačelnika da se jasno distancira od toga zamjenika, a od zamjenika da napusti to mjesto, jer je neprihvatljivo da takav netko bude dogradonačelnik drugog grada u Hrvatskoj- rekao je Plenković.

Ocijenio je kako je Puljak bio podcjenjivački nastrojen prema Mihanoviću, bahat i arogantan.

-Siguran sam, kad ide u CERN, gdje ga je naša Vlada stavila, da je sofisticiraniji, kulturniji, civiliziraniji- kaže Plenković.

Kad je riječ o ostalim gradovima i općinama, HDZ je praktički na istoj razini kao i prije četiri godine – ukupno 45 posto općina i oko 45 posto gradova te 75 posto županija. Jedino im je žao što su izgubili Split i Šibensko-kninsku županiju.

-U petoj godini mandata Vlade osvojili smo sjajnu većinsku potporu birača- ustvrdio je Plenković dodavši kako će surađivati sa svim novoizabranim čelnicima jedinica lokalne i područje samouprave.

Ocijenio je kako je Marko Jelić u Šibensko-kninskoj županiji dobio povjerenje u odnosu na Gorana Pauka “možda zbog zamora materijala nakon tri mandata” ili je to bio referendum protiv HDZ-a.

Vice Mihanović je doživio enormnu agresiju u ovoj kampanji, ocijenio je Plenković, kao i Davor Filipoviću u Zagrebu.

-Njih dvojica su bili na otvorenoj streljani u posljednja dva mjeseca i to nesmiljeno strijeljanje njih dvojice je očito polučilo neke rezultate- rekao je Plenković.

Domovinski pokret omogućio Tomaševiću da se prošeće izborima

Osvrnuvši se na Domovinski pokret ustvrdio je da su omogućili Tomislavu Tomaševiću da se prošeće izborima.

-Kad god oni idu snažno u neke izbore i uspiju dovesti u zabludu dio birača, dovode ljevicu na vlast. Tako su doveli Milanovića prije godinu dana i tako su omogućili da se Tomašević prošeće izborima u drugom krugu gotovo bez da se zapuhao, a oni sami nisu osvojili ništa. Poštujem volju hrvatskih građana, žao mi je što Davor Filipović nije osvojio Zagreb, jer on je bio najkompetentniji u ranoj fazi kampanje. Međutim, ako vam se na istom političkom spektru stvori Škoro, Pavičić Vukičević, Škare Ožbolt i Troskot, onda imate pet kandidata za isto biračko tijelo pa se dogodi ovo da imate ‘walk in the park’- rekao je Plenković.

Ocijenio je da se na izborima u Zagrebu obračunavalo s politikom bivšega gradonačelnika, a rezultatima je pridonio i SDP koji je “pao negdje između stolica” i praktički ga nema u Zagrebu, kao i sveopći medijski suport koji je imao Možemo.