Andrej Plenković: Epidemiološka situacija povoljnija je nego inače, ali nisu to idealne okolnost

Premijer je također poručio kako će Hrvatska osigurati doze za drugu turu cjepiva

Davorin Višnjić/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je da se diplomacija oko cjepiva pomalo pretvara u kidnapiranje cjepiva te kao mogućnost naveo zajedničku tužbu EU protiv proizvođača cjepiva ako ne ispune obveze ugovora.

Plenković je nakon sastanka Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije rekao da je na sastanku Europskog vijeća izražen čvrst stav da se treba poštovati zacrtan rok.

– Rekao sam da će diplomacija oko cijepljenja biti glavna zadaća, sada se pretvara u kidnapiranje cijepiva, istaknuo je.

Događa se, kaže, to da pojedine zemlje i naručitelji plaćaju više po dozi nego što je platila EU. No, premijer drži da ćemo osigurati doze za drugu turu cjepiva.

– Čuli ste epidemiologe, rok je 21 dan, ali on se može i produžiti. Neće doći u opasnost da netko tko je primio prvu dozu ne primi drugu na vrijeme, poručio je.

Upitan o popuštanju epidemioloških mjera i mogućnosti otvaranja ugostiteljskih objekata u veljači, Plenković kaže da se o tome razgovaralo na jučerašnjem sastanku. Trenutno raspoloženje na razini EU je, kaže, takvo da zbog novih sojeva virusa koji su pogubniji vlada velik oprez. Dinamika cijepljenja je zbog usporavanja isporuke sada donekle drugačija i to je dodatni razlog za oprez.

– Brojke jesu ohrabrujuće, povoljnija je situacija nego inače, ali nisu to idealne okolnosti da možemo reći da držimo za rogove epidemiju i upravljamo njome.