Riješen problem star 18 godina

ANĐELKO STRIČAK, župan Varaždinske županije: Vladinom odlukom riješen problem otpada, Varaždinu ostaje novacA

Vlada je za sanaciju zatvorenog odlagališta neopasnog otpada u gospodarskoj zoni Brezje osigurala 29 milijuna kuna
Zagreb: Sjednica predsjedništva HDZ-a Igor Soban/PIXSELL

Za Vladinu odluku da osigura oko 29 milijuna eura za financiranje projekta sanacija zatvorenog odlagališta neopasnog otpada u gospodarskoj zoni Brezje kod Varaždina, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekao je da predstavlja “konačno rješenje problema starog 18 godina”.

-Nakon punih 18 godina tijekom kojih je balirani otpad bio jedan od najvećih problema grada Varaždina, nakon 5-6 vlada koje su se izmijenile kroz to vrijeme, jedino se aktualna Vlada premijera Plenkovića uhvatila u koštac s tim problemom. Ne samo da se uhvatila, nego ga je i riješila i to na korist svih Varaždinki i Varaždinaca u 100-postotnom iznosu- istaknuo je župan Stričak.

Dodao je da je to dobra vijest za građane Varaždina jer će, osim rješavanja tog problema, u gradskoj blagajni ostati iznos od 29 milijuna eura odnosno 216 milijuna kuna.

-216 milijuna kuna, koliko je Grad Varaždin trebao osigurati za zbrinjavanje baliranog otpada, sada u Gradu Varaždinu mogu preusmjeriti na obrazovanje odnosno na izgradnju i dogradnju vrtića, rad škola, izgradnju i uređenje objekata u kulturi i sportu, na uređenje javnih površina i slično- rekao je.

Gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada već je dugi niz godina na južnom ulazu u Varaždin budući da je cjelokupni slučaj zbrinjavanja tog otpada još 2011. postao predmet istraga i sudskih procesa. Sudski proces protiv nekadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka, te ostalih okrivljenih, traje i danas budući da je 2011. završio u pritvoru pod sumnjom da je za vrijeme njegovog vođenja Grada tadašnje Gradsko poglavarstvo i Gradsko vijeće donijelo odluku o interventnom zbrinjavanju spomenutog otpada kojim je taj posao direktno povjeren tvrtki varaždinskog gospodarstvenika Davora Patafte.

Otada se na čelu Varaždina izmijenilo nekoliko gradonačelnika, čak se na tu dužnost vratio i Čehok, od 2017. do 2021. Tijekom godina, sa zbrinjavanjem otpada pokušana su razna druga rješenja koja nisu zaživjela bilo zbog manjka financijskih sredstava ili zbog sudskih procesa koji su u tijeku. Odlukom Vlade o financiranju zbrinjavanja 100 tisuća tona baliranog otpada trebao bi se riješiti jedan od najvećih problema Varaždina i Varaždinske županije.

Politika
Regija