Alen Prelec: Započeti projekti u Brdovcu nisu zastali

Projekt koji još nije započeo, a Prelecova je velika želja, je gradnja spomenika braniteljima Domovinskog rata u Prigorju brdovečkom

Načelnik Općine Brdovec Alen Prelec prije nekoliko dana završio je svoj treći mandat u Saboru republike Hrvatske. Bio je u vladajućoj strukturi u 7. sazivu, kratko je trajalo vrijeme 8. saziva, a u 9. sazivu iskusio je i oporbenu klupu.

-Veliko je to iskustvo koje mi je pomoglo da ovaj posao načelnika obavljam još bolje. Ponosan sam što sam bio saborski zastupnik unatoč svim pričama koje se pričaju o saborskim zastupnicima. Moje djelovanje bilo je časno i usmjereno na ostvarenje ciljeva i načina kako našoj općini osigurati dodatne prihode i investicije. Zadovoljan sam s onim što sam ostvario, ali sigurno je da bi volio još bolje rezultate- rekao nam je Prelec.

Bolji rezultati mogli su biti već ove godine, ali stigla je korona kriza koja je dosta poremetila financijske tokove, a samim time i neke planirane projekte. Na svojim leđima su korona krizu osjetili i zaposlenici Općine Brdovec kojima su srezana materijalna prava poput regresa, uskrsnice, božićnice, ali to je bila cijena da sustav funkcionira.

Prelec napominje kako je najvažnije da započeti projekti nisu zastali, a posebno kad se govori o rekonstrukciji ceste Harmica – Šibice. Taj projekt kojeg vode Hrvatske ceste pri samom je kraju i bit će dovršen u roku, a projekt vrijedan gotovo 40 milijuna kuna bit će dovršen u predviđenom roku. Projekt koji još nije započeo, a Prelecova je velika želja, je gradnja spomenika braniteljima Domovinskog rata u Prigorju brdovečkom.

-Vjerujem da će situacija s epidemijom popraviti te da će ove godine taj projekt krenuti u realizaciju. Naši branitelji zaslužili su spomen mjesto na području naše općine- rekao je Prelec.

Općina Brdovec relativno je dobro povezana sa Zagrebom kad se govori o javnom prijevozu. To je zahvaljujući HŽ-u, ali autobusni prijevoz značajno kaska. Neredovit, skup, loši autobusi, rijedak vozni red…., sve su to problemi koji su se gomilali. Sredinom mjeseca stvari su se promijenile, barem glede cijene, pa je u tom pogledu značajno bolje.

-Ostale izazove trebat će riješiti Županija i država, a mi smo pokrenuli inicijativu kojom bi brdovečko područje, ali i okolne općine ako se uključe, povezivali električnim autobusima za koje bi iskoristili potpore iz EU- najavio je moguće promjene u autobusnom prijevozu Alen Prelec.

Komentirao je i inicijative za reforme lokalne uprave i samouprave te se složio kako tu ima prostora za poboljšanja, ali ne može se paušalno nešto odrediti. Takve pokušaje okarakterizirao je kao amaterizam, a za donošenje odluka potrebne su analize kako za ukidanje pojedinih općina, tako i kod agencija, javnih poduzeća, ministarstava…

-Bi li općine zaprešićkog kraja danas imale plin, neki i kanalizaciju, dječje vrtiće, mjesta za ispraćaj pokojnika, nogostupe, bi li njihove udruge bile u mogućnost funkcionirati kao što mogu danas, kako bi funkcionirali vatrogasci, zdravstvo, ljekarne… Uvjerenja sam da mještani općina najbolje znaju što im treba, a njihovi načelnici, koje biraju, to provode u praksi- zaključio je načelnik Općine Brdovec Alen Prelec.

Na kraju smo ga upitali kreće li u izbore po novi mandat u Saboru. Iako još traju unutarstranački dogovori i sve opcije su otvorene, odluku, kaže, još nije donio.