ALEN GOSPOČIĆ, državni tajnik u Ministarstvu prometa: Vlada nije zaboravila Pružne građevine

Gospočić tvrdi da je odluka o izdvajanju Pružnih građevina iz HŽ Infrastrukture donesena kako bi tvrtka mogla aplicirati na EU projekte i europska sredstva
alen gospočić Petar Glebov/PIXSELL

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić izjavio je, nakon održanog prosvjeda radnika Pružnih građevina, da je odluka Vlade i Ministarstva o izdvajanju tvrtke iz HŽ Infrastrukture donesena kako bi tvrtka mogla aplicirati na EU projekte i europska sredstva.

– Odluka je da se društvo Pružne građevine (PG) izdvoji iz društva HŽ Infrastrukture (HŽin) s jednim ciljem, da može sudjelovati u EU projektima kojih neće manjkati u narednih 10 godina, izjavio je Gospočić ispred Ministarstva te istaknuo da će investicijski ciklus u narednih 10 godina financijski biti težak 3,5 milijarde eura (preko 25 milijardi kuna).

Gospočić je rekao kako “Vlada nije zaboravila PG” te su već potpisani ugovori vrijedni 600 milijuna kuna za razdoblje od iduće tri godine pa iz Ministarstva očekuju da se ta sredstava iskoriste. Poručio je da su sa Sindikatom imali intenzivne pregovore u kojima su im naglasili sve prednosti i razloge za izdvajanjem, a odnose se na gospodarske i financijske efekte.

– Novim modelom i odlukom Vlade želi se pružiti prilika našim tvrtkama i djelatnicima da sudjeluju u procesu obnove željezničke infrastrukture, istaknuo je Gospočić.

Upitan o dugu Pružnih građevina te mogućnosti odlaska u stečaj ako se dug ne riješi do izdvajanja, Gospočić je potvrdio kako postoje određene obveze prema dobavljačima za koje je napravljen model plaćanja.

– Obveze su jasno iskomunicirane na razini društva HŽIn, napravljen je model prvog plaćanja za male, srednje i velike dobavljače. Moje je očekivanje da se u narednih nekoliko dana preko 95 posto dobavljača zatvori u razdoblju od mjesec dana do izdvajanja društva”, odgovorio je Gospočić i nadodao kako postoji tehnički dogovor između HŽIn-a i PG-a o načinima plaćanja, odnosno zatvaranju prethodno ugovorenih obaveza koje su već u izvršenju.

Hrvatska
Ostalo