Alemka Markotić: Ne možemo biti sigurni dok sve druge zemlje ne budu slobodne od virusa

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić upozorila je na važnost toga da se i dalje štitimo te mislimo na svoje bližnje i sve oko nas

Luka Stanzl/PIXSELL

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić upozorila je na važnost toga da se i dalje štitimo te mislimo na svoje bližnje i sve oko nas. Rekla je i kako nije lako odgovoriti kada će sve završiti.

– Ne možemo biti opušteni dok sve druge zemlje ne budu slobodne od virusa. I dalje je važno da se štitimo, mislimo na svoje bližnje i sve oko nas, rekla je.

Na upit hoće li cjepivo biti jedinstveno u svijetu, Markotić je naglasila da je bi cjepivo određenog postotka zaštite bilo bolje nego ništa.

– Kod nekih organizama poput virusa razlike nisu takve, iako postoje, da se ne može napraviti jedinstveno cjepivo. Kod drugih, ako se brzo mijenjaju, moraju se uzeti kombinacije cjepiva. Zasad ne možemo odgovoriti. Vjeruje se da razlike između sekvenci virusa, promjene i mutacije koje bi teorijski mogle utjecati na cjepivo, nisu takve, rekla je.