AKTUALAC U DUGOM SELU – Gradonačelnikova naknada za neke je previsoka, za njega premala

Gradsko vijeće Grada Dugog Sela jučer se sastalo posljednji puta prije ljetne stanke. Najvažnije odluke, ona o kreditnom zaduženju i rebalansu proračuna usvojene su većinom glasova, čime su stvorene sve pretpostavke za energetsku obnovu Glazbene škole.

Aktualni sat ponovno je bio zanimljiv; vijećnike je zanimala visina gradonačelnikove naknade, naknada za novorođenu djecu, ali i stalne teme komunalnog standarda, kao i nezaobilazni pješački prijelazi.

-Volonterski obnašate dužnost gradonačelnika, no to volontiranje na polovici mandata koštalo je 300 tisuća kuna, što znači da uzimate punu naknadu, a to će do kraja mandata iznositi 600 tisuća kuna- kazao je vijećnik Božidar Cik, upitavši još gradonačelnika Nenada Paniana, je su li mještani prigradskih naselja građani drugog reda, s obzirom na brojna obećanja u kampanji, koja do sada nisu realizirana.

Gradonačelnik Panina kazao mu je kako je 80 posto onoga što je obećao završeno ili je pokrenuto.

-Istina, kasnimo u prigradskim naseljima, možda i mojom krivicom, jer nisam bio dovoljno uporan- odgovorio je gradonačelnik Panian, rekavši kako je naknada koju prima određena zakonom.

-Ja sam u gradu 24 sata, a građani će odrediti da li sam dobro radio. Naknada koju primam, s obzirom na sve što radim je premala- kazao je gradonačelnik Panian.

Zašto su gradska djeca u prednosti pred drugom djecom

Mara Mamuza i ovoga se puta osvrnula na činjenicu kako sva djeca u Dugom Selu moraju biti jednaka.

-Djeca u Dugom Selu moraju biti ista, a onom odlukom da se isplate veće naknade za djecu gradskih službenika vi ste napravili razliku, čime su ta djeca u prednosti pred drugom djecom. Smatrate li da ste pogriješili- upitala je vijećnica Mamuza.

Gradonačelnik Panian poručio je kako nikada nije dijelio djecu.

-Tu naknadu sam isplatio na prijedlog službe i smatrao sam da imam pravo na to. Nemam se namjeru ispričavati, jer sam sve napravio po zakonu- rekao je gradonačelnik.

Vezano uz tu odluku, vijećnik Kruno Blažinović upitao je prisutne ravnatelje i direktore ustanova i gradskih poduzeća postoji li i kod njih naknada za rođenu djecu.

Mladen Vrabec, direktor DUKOM plina kazao je kako oni imaju sve što je određeno zakonom, dok je Tadija Penić kazao kako kod njih postoje samo darovi za Svetog Nikolu za djecu do 15 godina.

-Kod nas postoji ta naknada te ista iznosi 3 320 kuna- kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Dugo Selo, Draženka Sesan.

Nenad Panian: Nije bitna boja, već sigurnost

Ivana Gerecija osim što je zanimala zaštita kipa Svetog Martina na Martin Bregu, interesiralo je hoće li se pješački prijelazi koji su plavi u skorije vrijeme sanirati.

-Pješački prijelazi i dalje će biti ovakvi. Nije bitna boja, nego sigurnost, a od kada smo ih pobojali u plavu boju na njima se nije dogodila niti jedna prometna nesreća- ponovio je gradonačelnik Panian, koji je za vrijeme aktualca ponovio kako vjeruje da će u skorije vrijeme uspjeti izjednačiti cijenu privatnog i gradskog vrtića, što je zanimalo vijećnicu Vedranu Dragičević Borovec.

-Da li je točno da je Mario Mlinarek novi član Turističke zajednice- upitala je također vijećnica Dragičević Borovec.

Zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić odgovorila je kako je Dugo Selo jedini grad u županiji, koji nema direktora Turističke zajednice.

-Sredstva za zapošljavanje u Turističkoj zajednici maknuli ste amandmanima, tako da smo jedini u županiji bez direktora. Točno je da je gospodin Mlinarek organizirao program za Dan županije- kazala je Kokot Bambić.

Što je s trećom osnovnom školom

U Dugom Selu nasušno je potrebna još jedna osnovna škola, o kojoj se govori još od 2013. godine.

-Puno sam puta to pitao, no do dana današnjeg nemamo informaciju da li je taj projekt gotov. Ono što mene zanima je u kojoj je fazi realizacija te škole- bilo je pitanje vijećnika Stjepana Štefinovca.

Gradonačelnik Nenad Panian kazao je kako zemljište za školu postoji, a da je za izradu dokumentacije potrebno 500 do 600 tisuća kuna.

-Tražili smo sredstva, no odbijeni smo. Županiji je potrebno 172 milijuna kuna kako bi se završile sve škole. Na nama je da i dalje inzistiramo na tome- odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Siniša Kljajić, pohvalio je nedavno predavanje za poljoprivrednike u Rugvici te pozvao sve strane još jednom na suradnju, jer samo zajedničkim snagama mogu se iskoristiti potencijali.

-Ja sam za dogovor. Žao mi je što u Rugvicu nikada nisam pozvan niti na jednu manifestaciju. Moja su vrata otvorena, jer ja sam za suradnju- ponovio je gradonačelnik.

Između ostaloga vijećnica Ivana Perković zatražila je ukupni trošak energetske obnove zgrade Gradske uprave, dok je vijećnik Ivan Šajković izrazio nezadovoljstvo što se računi više ne mogu plaćati u DKPC-u.