Zastupnici zadovoljni najavom besplatnog obroka za osnovce

Premijerovu najavu da će država od idućeg polugodišta ove školske godine osigurati besplatan obrok za 311 tisuća osnovnoškolaca, pozdravili su i vladajući i oporbeni saborski klubovi, ali i postavili neka pitanja u vezi s tim
Zagreb: Premijer Plenković u Hrvatskom saboru podnio godišnje izvješće o radu svoje Vlade Patrik Macek/PIXSELL

U kojim školskim kuhinjama će se ti obroci pripremati, koliko osnovnih škola ima adekvatnu kuhinju, upitala je premijera Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati) u saborskoj raspravi o Godišnjem izvješću o radu Vlade. Suprotno jutrošnjim najavama da će oporba, uz izuzetak Socijaldemokrata, bojkotirati to Izvješće, o njemu je, ipak, raspravljalo nekoliko oporbenih klubova.

Premijerovu najavu hvali i Milan Vrkljan (Za pravednu Hrvatsku), no podsjeća na podatak da 30 posto djece živi u siromaštvu. To je tragičan podatak, kaže zastupnik i poručuje da se problem hrvatskog društva se ne može rješavati dijeljenjem socijalne pomoći, nego stvaranjem okvira za gospodarski rast.

Milošević: Sva djeca će dobiti obrok, među njima neće biti razlike

Najavljenu mjeru pozdravljaju i vladajući, među njima i Klub SDSS-a. Sva će djeca dobiti obrok i među njima neće biti razlike, a to je dobro za njihov psihološki razvoj, ističe Boris Milošević.

I oporba i vladajući suglasni su da je obnova od potresa spora. Obnova je naše ogledalo i bilo bi dobro da je brža, kaže Robert Jankovics (klub nacionalnih manjina)

Treba učiniti sve, pa i više od toga, da se ubrza proces obnove, izgradnja zamjenskih kuća i zgrada, na to nas obvezuje pet tisuća građana smještenih u 2.500 kontejnera, dodaje Milošević.

Posavec-Krivec: Jedva prolazna ocjena

Oporba premijeru i njegovu Izvješću nalazi niz zamjerki. Socijaldemokrati Izvješću daju „jedva prolaznu ocjenu“, a Ivana Posavec Krivec tumači da Vlada tu ocjenu može zahvaliti „samo i isključivo nevjerojatnoj sposobnosti održavanja na vlasti svim neuspjesima, svim promašajima i svim aferama usprkos“, izjavila je.

Vladi poručuje da je bila i ostala Vlada koja kod građana ne izaziva povjerenje već strah i bojazan da zemlju vodi u krivom smjeru. Jedini segment koji zaslužuje našu podršku je politika prema Ukrajini, dodaje Domagoj Hajduković.

I Vrkljan se slaže da smo u pogledu Ukrajine imali ispravnu politiku, no napominje kako se kraj tome ratu ne nazire i da je „izvjesno“ da će izbiti globalni sukob.

Većina zemalja zapadne Europe priprema svoje stanovništvo za mogućnost da izbije nuklearni sukob, piše se novi svjetski poredak, a gdje je Hrvatska u toj priči, zapitao se Vrkljan, podsjetivši na sukob predsjednika države i Vlade, zaustavljena imenovanja veleposlanika. Mi smo u ustavnoj krizi, ustvrdio je.

Vladin rad unatrag godinu dana, ali i unatrag šest godina hvali Robert Jankovics (Klub nacionalnih manjina).

Jankovics: Hrvatska je 2020. bolja zemlja nego je bila 2016.

Hrvatska je 2020. bolja nego je bila 2016., istaknuo je, podsjetivši kako je Vlada unatoč svim izazovima i krizama, uspjela napraviti stvari koje su unaprijedili zemlju, pristup eurozoni, kreditni rejting, 25 milijardi eura za NPOO, američki program izuzeća, vrlo izgledan pristup šengenskoj zoni itd.

Slično razmišlja i Milošević koji ističe da su, unatoč svim previranjima, strateški ciljevi u najvećoj mjeri ostvareni. Uspješno smo prebrodili brojne krize, vodi se uravnotežena politika, učinci rata i energetske krize su ublaženi, Vlada je vodila dobar krizni menadžment, imali smo socijalni mir, pobrojao je zastupnik.

Hrvatska
Politika