Oporba podržala zakonske izmjene, no smatraju da se rast mirovina neće osjetiti

Izmjene zakona donose dvije značajne novine za korisnike obiteljskih mirovina
hrvatski sabor Patrik Macek/PIXSELL

I vladajući i oporba podržali su u Saboru izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima će se povećati mirovine, no iz redova oporbe upozorili su kako je to povećanje, zbog rasta inflacije, nedovoljno te vjerojatno neće doprinijeti poboljšanju standarda umirovljenika.

Izmjene zakona koje donose dvije značajne novine za korisnike obiteljskih mirovina – mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine, te povećanje iznosa obiteljskih mirovina povećanjem faktora za njihov izračun, dobile su pohvale zastupnika, poglavito HDZ-ovih.

No, oporba je upozorila da, zbog rasta inflacije, povećanje mirovina neće poboljšati standard umirovljenika.

Pozdravivši predložene izmjene zakona, Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) izrazio je bojazan da, zbog rasta inflacije, povišicu koju će dobiti umirovljenici ili konzumirati od svog pokojnog supružnika/partnera neće osjetiti zbog svakodnevnog rasta cijena proizvoda i usluga, posebice prehrambenih.

– Vrlo vjerojatno standard umirovljenika se neće poboljšati, nego ako budemo sretni bit će na onoj razini kako je i do sada – a to je na žalost razina granice siromaštva ili čak i ispod nje, upozorio je.

Zbog negativnih demografskih trendova moguće urušavanje sustava

Pavliček je izrazio zabrinutost demografskom situacijom jer je, po Popisu stanovništva, gotovo četvrtina stanovništva starija od 65 godina, a mladih do 15 godina je samo 14 posto cjelokupnog stanovništva s tendencijom pada u budućnosti, što može dovesti do mogućeg urušavanja mirovinskog sustava.

Na tu opasnost upozorio je i Zvonimir Troskot (Klub MOST-a). Smatra kako nam je mirovinski sustav neodrživ jer je, zbog negativnih demografskih trendova, vidljivo da Hrvatska na ovakve mirovinske pritiske, koji će doći u budućnosti, neće moći reagirati da bi “uspjela nahraniti sve potrebe koje mirovinski sustav ima”.

I Marin Lerotić (Klub IDS-a) smatra da je ovo povećanje mirovina već “pojelo” poskupljenje energenata i inflacija, kazavši kako – dok se prosječni europski umirovljenici vraćaju s jesenskog odmora ili razmišljaju o zimovanju, naši umirovljenici razmišljaju mogu li si priuštiti deset dekagrama mortadele.

– Tužno, poražavajući, sramotno, poručio je.

Bakić pozdravio bonus za one koji nastavljaju raditi

Predložene izmjene zakona pozdravio je Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka) izrazivši zadovoljstvo što se njima, među inim, povećava bonus za sve one koji nastavljaju raditi i nakon što navrše dob za starosnu mirovinu.

Pozdravio je i što je prihvaćen i njihov prijedlog da se obiteljske mirovine povećaju za deset posto svim korisnicima, najniža se mirovina diže odmah za tri posto od 1.siječnja 2023. te je proširen krug umirovljenika koji, pored vlastite mirovine, mogu primati i dio obiteljske preminulog bračnog druga/partnera.

Izrazivši zadovoljstvo predloženim izmjenama zakona, Silvano Hrelja (Klub HNS, HSU i nezavisnih zastupnika) naveo je da će njima i 80.000, pretežito žena, koje nemaju svog staža, dobiti deset posto povećanje obiteljskih mirovina s prvom isplatom u veljači iduće godine, jer će zakon stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine. Također, između 150.000 i 170.000 osoba će, uz svoju mirovinu, dobiti i 27 posto pripadajuće obiteljske mirovine preminulog bračnog partnera/partnera. Hrelja je kazao i da će od 1.siječnja 2023. godine 278.000 korisnika najniže mirovine dobiti povećanje od tri posto.

HDZ-ova Majda Burić rekla je da je zakon nastavak mirovinske reforme iz 2019. godine i utječe na održivost mirovinskog sustava te na veći iznos mirovina. Navela je i da danas, u odnosu na prethodno vrijeme, imamo bolji i održiviji mirovinski sustav, adekvatnije mirovine jer su unatrag šest godina sve mirovine rasle za više od 29 posto a one najniže za 36 posto.

Hrvatska
Politika