Možemo i SDP sklopili novi koalicijski sporazum

Nastavljaju programsku suradnju u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora
Zagreb: Konferencija za medije povodom potpisivanja Sporazuma o programskoj suradnji Marko Lukunić/PIXSELL

Možemo i SDP potpisali su novi koalicijski sporazum o programskoj suradnji u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora, istaknuvši da se radi o obećanju građanima što će izvršiti do kraja mandata.

– Mi se kao gradska uprava obvezujemo se ovaj sporazum ispuniti do kraja mandata, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Rekao je da je to obveza i prema zeleno-lijevoj koaliciji koju uz Možemo čine Zagreb je naš-Nova ljevica-Zelena alternativa ORAH, ali i zajednička obveza prema građanima kako bi živjeli bolje. To, dodao je, znači život u zelenijem gradu u kojem svi imaju jednake šanse i uživaju jednaka prava, u kojem možete dobiti posao bez obzira jeste li u nekoj političkoj stranci ili ne, gdje imate mjesta u vrtićima, moderne škole, moderni kurikulum, gdje je zaštita okoliša podignuta na novu razinu i gdje javni promet bolje funkcionira.

Tomašević je ocijenio da su pregovori s SDP-om protekli u duhu suradnje i konstruktivnosti i da su dosta brzo dogovorili novi koalicijski sporazum “koji je na neki način obećanje građanima što će izvršiti do kraja mandata”. Izrazio je optimizam po pitanju buduće suradnje s SDP-om u Zagrebu.

Što se tiče infrastrukturnih projekata najavio je da je blok Badel nešto što će se vrlo brzo naći na Skupštini te vjeruje da bi s realizacijom mogli početi krajem ove godine.

– Ispunit ćemo u ovom mandatu i pripreme za realizaciju projekata na Zagrepčanki, Tvornici Sljeme u Sesvetama, dodao je Tomašević.

Projekti u interesu poboljšanja života građana

Marina Ivandić, predsjednica skupštinskog Kluba Možemo!-ZJN-Nova ljevica-Zelena alternativa ORAH kazala je da se radi o suradnji koja je u interesu zagrebačkih građana i poboljšavanja njihovih života.

– Izdvojili smo niz ciljeva i svrstali ih u sedam programskih područja koji su zadani gradskoj upravi kao zajednički cilj za realizaciju u ovom mandatu, kazala je, izrazivši uvjerenje da se radi o održivom okviru i realnim ciljevima.

Sporazumom je, kaže, pokrivena reforma gradske uprave, gradskih poduzeća i ustanova s ciljem transparentnijeg, održivog i efikasnog upravljanja. Tu spada i transparentnost zapošljavanja, upravljanja gradskom imovinom i niz drugih ciljeva i tema. Ivandić je istaknula inzistiranje na cjelovitoj obnovi objekata javne namjene, sufinanciranje obnove privatnih domova.

U području urbanizma i stambene politike definiran je plan rada na razvoju četiri zona ključnih za Zagreb, a radi se o bloku Badel, tvornici Sljeme u Sesvetama, Gredelju i Zagrepčanki. Tu je i program gradnje javnih stanova za najam, izmjene i dopune GUP-a koje su u procesu, te priprema podloga za novi GUP Sesveta. Pokrivene su i teme zdravstvene i socijalne zaštite, tema zelenog grada te tema ravnopravnosti i jednakosti.

V.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić izdvojio je nastavak projekta gradske riznice te pomoć školama u razvoju novih kurikuluma. Vezano za kapitalne projekte izdvojio je gradnju dviju javnih garaža – Klaićeva i Paromlin te dva podvožnjaka – na zapadu i istoku grada.

Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika
Politika