Ove godine završetak obnove karlovačkog vrelovoda

Riječ je o investiciji vrijednoj gotovo 134 milijuna kuna
karlovac cijev vrelovod Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Novi direktor karlovačke Gradske toplane Zdravko Eremić istaknuo je da je obnova vrelovoda, vrijedna gotovo 134 milijuna kuna, od čega više od 103 milijuna iz europskih fondova, najvažniji projekt koji bi trebalo završiti ove godine.

Provedbom tog projekta gubitci u distribuciji toplinske energije smanjili bi se s 15 na manje od osam posto. Zamijenit će se vrelovodne cijevi i ventilska okna, a novi direktor je rekao da su pri kraju “revitalizacija opreme u podstanicama s ugradnjom upravljačkog sustava za vođenje i nadzor distribucije te zamjene pumpnih agregata s ugradnjom regulatora u distribucijskom centru”. Objasnio je da ugradnja novih cijevi kasni zbog problema s nabavom materijala, ali, dodao je, izvođači tvrde kako s tim ove godine ne bi trebalo biti problema.

Dodao je da je vrijednost svih ugovora u tom projektu 16.824.000 eura, a do sada je fakturirano i plaćeno 5.694.000 eura ili 33,85 posto.

– Prošlu godinu smo poslovali relativno dobro, značajan gubitak iz 2021. smo uspjeli smanjiti, što je dijelom rezultat poslovanja, a dijelom zbog subvencija grijanja, ali i zbog blaže zime, rekao je direktor Eremić.

Kako je dodao, ako ne bude drastičnih poremećaja, cijene grijanja trebale bi biti prihvatljive.

– Uspjeli smo ugovoriti i količinu i cijenu plina do prosinca i cijena za krajnje korisnike se ne bi trebala mijenjati. Mijenjala se djelomično za poslovne korisnike. Vlada će nadoknaditi trošak Gradskoj toplani, odnosno subvencionirati krajnje korisnike. Te subvencije su na snazi do 31. ožujka. Kako će dalje biti s cijenom plina i usluge, vidjet ćemo, poručio je direktor.

Gradska toplana mora kupovati emisijske jedinice ugljičnog dioksida, čija je cijena znatno porasla.

– U četvrtak je ta jedinica stajala 94 eura, a kada sam stigao u Gradsku toplanu, prije četiri godine bila je 17, rekao je Eremić i dodao da ta tvrtka ima 7752 korisnika.

Hrvatska
Ostalo
Središnja Hrvatska