Opća bolnica Varaždin dobila Jedinicu za liječenje moždanog udara

Veliki iskorak u kvaliteti liječenja
opća bolnica varaždin Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Na Odjelu za neurologiju Opće bolnice Varaždin svečano je otvorena Jedinica za liječenje moždanog udara, investicija Varaždinske županije vrijedna više od 400.000 eura.

Glavni cilj rekonstrukcije i opremanja Jedinice za liječenje moždanog udara u OBV je poboljšanje postojećih sadržaja Odjela neurologije te bolje organizacije intenzivne njege, skrbi i liječenja pacijenata s pojačanim cerebrovaskularnim bolestima. Radovi na rekonstrukciji objekta počeli su 2021. godine, a sada je prostor i opremljen svom opremom neophodnom za liječenje moždanog udara.

Ravnatelj OBV Damir Poljak podsjetio je kako su još lani u tom prostoru bili covid pacijenti te istaknuo kako je uređenje Jedinice za liječenje moždanog ureda “iskorak u kvaliteti liječenja”.

– To je na dobrobit cijele županije, ali i regije jer smo mi regionalna bolnica i to daje dodatni nadstandard u liječenju, rekao je Poljak.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je da s investicijama i projektima ne planiraju stati te najavio skoro otvorenje Objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevne bolnice.

– Ovu smo godinu proglasili godinom zdravstva u Varaždinskoj županiji. O tome nam govore sve investicije, a između ostalog i ova. Svaka investicija se nalazi u sredini trokuta želja, potreba i mogućnosti, a ovdje imamo priliku vidjeti kako se sve to poklopilo, naglasio je Stričak.

Voditeljica Odjela neurologije Spomenka Kiđemet-Piskač istaknula je da taj odjel još od 2007. godine moždani udar liječi trombolitičkom terapijom.

– U svemu nam je tome nedostajala jedna ključna karika, a to je adekvatno opremljen prostor za zbrinjavanje pacijenata, kazala je Kiđemet-Piskač dodajući da zahvaljujući odličnoj suradnji s KBC-om Rebro svi pacijenti iz varaždinske bolnice promptno odlaze na Rebro na endovaskularno liječenje.

Na otvorenju je bila i pročelnica Zavoda za intenzivno liječenje i cerebrovaskularne bolesti Klinike za neurologiju KBC Zagreb i predsjednica Hrvatskog neurološkog društva Zdravka Poljaković.

– Za sve bolesnike koji dođu kod nas na endovaskularne zahvate i trombektomiju sada imamo sigurno i primjereno mjesto gdje se mogu vratiti, nastaviti svoje zbrinjavanje. Učiniti taj zahvat je jedan mali korak, ali sve ono što slijedi poslije je zapravo pravo liječenje, rekla je Poljaković.

Hrvatska
Ostalo
Središnja Hrvatska