Uskoro rjeđi odvoz miješanog otpada u Zagrebu, češće će se odvoziti odvojeni

Sve je manje miješanog, a sve više odvojenog otpada
smeće

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je smanjenje odvoza miješanog komunalnog otpada na jedanput tjedno, osim u centru grada, a veću učestalost odvoza plastike, papira i biootpada, budući da je sve manje miješanog, a sve više odvojenog otpada.

Tomašević je objasnio da je uvođenjem novog modela naplate odvoza otpada 1. listopada prošle godine postignuto smanjenje količine miješanog komunalnog otpada od 27 posto, što nije niti jedan grad u Hrvatskoj uspio postići u tako kratkom roku.

– Zbog toga smo došli u fazu da je moguće smanjiti broj odvoza miješanog otpada na jednom tjedno, rekao je.

To se neće odnositi na centar grada, gdje i dalje ostaje odvoz miješanog komunalnog otpada svaki dan osim nedjelje, do instaliranja podzemnih spremnika.

– I dalje ćemo unaprjeđivati sustav što se tiče odvoza plastike i papira, kupujemo nove kamione, a druge smo unajmili i cijelo vrijeme širimo kapacitete, dodao je.

Građane u zgradama izvan centra zamolio je da žute vrećice u kojima su plastika i metal ne ostavljaju ispred zgrada na ulici, jer su postavili oko 5000 velikih žutih kontejnera po gradu u koje se treba stavljati ta vrsta otpada. Građani ih mogu odložiti i izravno u kontejner, ili u bilo kojoj plastičnoj vrećici, ne nužno u žutoj. Također, za odlaganje biootpada nije nužno da građani koriste smeđu vrećicu, već ga mogu odložiti i u bilo koju biorazgradivu ili papirnatu vrećicu.

 

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo