Kako uzgojiti bosiljak kod kuće? Mirisna biljka koja oplemenjuje jela, ali traži sunce, vodu i malo pažnje

Zamislite ovo: ljetno jutro, sunce sramežljivo ulazi kroz prozor, a vi u kuhinji otkidate svježi list bosiljka koji ste sami uzgojili. Miris je intenzivan, zelen, gotovo mediteranski. I odmah znaš – ovo jelo će imati ono nešto.
Bosiljak je više od običnog začina. To je biljka koja prostor oplemenjuje svojim izgledom, kuhinju svojim mirisom, a jela – puninom okusa. I dobra vijest je da ga možete uzgojiti sami, čak i ako nemate vrt. Dovoljna je tegla, malo sunca i kap ljubavi.
Gdje početi?
Bosiljak se može saditi iz sjemena ili iz već uzgojene biljke koju ćete pronaći na polici trgovine. Ako volite gledati kako nešto raste od samog početka, sjetva sjemena odličan je mali kućni projekt. S druge strane, ako želite brži rezultat – kupite mladu biljku i presadite je u veću teglicu.
U oba slučaja vrijedi pravilo: što više sunca, to bolje. Prozorska daska okrenuta prema jugu bit će idealna. Zalijevanje? Ujutro, prije nego što sunce postane prejako. I ne po listovima – samo po zemlji.
Tajne lijepog rasta
Kad se biljka malo razgrana, možete početi trgati listove. Ali pazite – ne čupajte cijele grane, samo uštipnite vrhove. Tako ćete potaknuti rast u širinu i dobiti više listova.
Ako se ujesen pojave mali bijeli cvjetovi, znajte da je bosiljak pri kraju svog ciklusa. Ali ne brinite – cvjetove možete jednostavno ukloniti i time produžiti život zelenim listovima.
A kad dođu hladni dani…
Bosiljak ne voli zimu. Prije prvih magli i niskih temperatura, unesite ga u stan. I dalje neka stoji na prozoru – sunce mu treba i kad vani zahladi.
Ne planirate ga zadržati unutra? Nema problema. U tom slučaju uberite sve listove i osušite ih za zimsku zalihu začina. Ili ih jednostavno zamrznite – cijele, nasjeckane, ili pretvorene u pesto.
Mali ritual za veliku razliku
Uzgoj bosiljka kod kuće ne traži puno truda, ali donosi puno zadovoljstva. Uživajte u mirisu dok kuhate, ponudite svježi list kao ukras na tanjuru ili ga samo protrljajte među prstima za mrvu dobrog raspoloženja.
Jer ponekad, sreća stvarno raste u tegli.