Pet namirnica koje treba držati u hladnjaku tijekom velikih vrućina

Prije nego što uopće pomislite na kuhanje, stručnjaci kažu da biste trebali razmisliti o reorganizaciji kuhinjskih ormarića. Tijekom toplinskih valova, neka hrana koja se obično čuva u ormariću možda više neće biti sigurna tamo. Stručnjaci upućuju da bi trebala biti premještena u hladnjak. Kombinacija visokih temperatura i nepravilnog rukovanja hranom može stvoriti idealno okruženje za razmnožavanje bakterija, što predstavlja ozbiljan rizik, prenosi Jutarnji list.
Stručnjaci kažu da bi, recimo, kečap, koji se obično može držati na sobnoj temperaturi, trebao ići u hladnjak tijekom vrućih razdoblja.
– Razdoblja ekstremne vrućine povećavaju rizike povezane s nepravilnim rukovanjem hranom, kaže Rachael Kiss iz Alliance Online.
– Čak i mali propusti u higijeni hrane mogu imati značajne posljedice u toplom vremenu.
Ovo je pet namirnica za koje stručnjaci preporučuju da ih držite u hladnjaku tijekom velikih vrućina:
Maslac od kikirikija
Osnovna namirnica za doručak koju mnogi drže u kuhinjskom ormariću, trebao bi se staviti u hladnjak jer može brže užegnuti na vrućini. Čokolada, koja se može otopiti i razviti bijeli “cvijet” kad se ponovno ohladi, također je bolje da se čuva na hladnijoj temperaturi.
Kruh
Iako čuvanje kruha u hladnjaku može uzrokovati da brže postane ustajao, to može biti bolje nego da se upljesnivi u ormariću, objasnila je Kiss.
Umaci
Uključujući kečap, senf i džem obično su u redu u ormariću, ali traju dulje u hladnjaku tijekom toplog vremena. Otvoreni umaci i namazi trebaju se premjestiti u hladnjak, a čak i neotvoreni umaci mogu imati koristi od hladnije temperature.
Voće
Voće s košticama poput breskvi i nektarina također može prebrzo sazreti na vrućini. Određeno voće, poput bobičastog, također se brže kvari na višim temperaturama i trebalo bi se staviti u hladnjak.
Slastice
Na kraju, kolači i peciva s vrhnjem ili glazurom, koji su skloniji kvarenju, također bi se trebali čuvati u hladnjaku.
Koristite prijenosne hladnjake
Drugi savjeti za sigurnost hrane tijekom viših temperatura uključuju korištenje izoliranih torbi ili prijenosnih hladnjaka pri kupnji rashlađenih ili smrznutih artikala, te izbjegavanje ostavljanja namirnica u vrućem autu na dulje vrijeme.
Termometri za kućanske uređaje trebali bi se koristiti kako bi se osiguralo da su hladnjaci i zamrzivači na ispravnoj temperaturi – 5 °C i -18 °C.
Budite oprezni s jelom na otvorenom
– Ne ostavljajte lako pokvarljive namirnice na sobnoj temperaturi dulje od dva sata ili samo jedan sat ako temperatura prelazi 32 °C, upozorava Kiss i dodaje:
– Budite oprezni s jelom na otvorenom. Bilo da je riječ o roštilju ili pikniku, osigurajte da je meso ispravno termički obrađeno i da nije predugo ostavljeno na suncu.
Također je važno držati sirovu i kuhanu hranu odvojeno kao i koristiti različite pribore i daske za pripremu.