OKUS PROLJEĆA NA TANJURU Kolač od jagoda koji svi vole

Ako tražite jednostavan, a efektan kolač koji će oduševiti goste ili ukućane, kolač od jagoda je pravi izbor. Bilo da ga pripremate za rođendane, obiteljska okupljanja ili samo kao slatki užitak nakon ručka, ovaj kolač je savršen spoj mekanog biskvita, nježne vanilija kreme i svježih jagoda prelivenih sjajnim preljevom.
Priprema je jednostavna, a rezultat uvijek uspješan – slastica koja mami osmijeh i traži još jedan komad.

Duško Jaramaz/PIXSELL
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml ulja
100 ml mlijeka
200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
Za kremu:
500 ml mlijeka
1 puding od vanilije
2 žlice šećera
200 ml slatkog vrhnja (ili 1 šlag pjena)
1 žličica želatine (po želji za čvršću kremu)
Za voćni sloj:
300–400 g svježih jagoda
1 preljev za torte (crveni)
2 žlice šećera
250 ml vode
Priprema:
Biskvit: Zagrij pećnicu na 180 °C, potom umuti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane pjenasto. Dodaj ulje i mlijeko pa lagano umiješaj prosijano brašno i prašak za pecivo. Izlij smjesu u lim obložen papirom za pečenje i peci 20–25 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ohladi biskvit.
Krema: Skuhaj puding s mlijekom i šećerom prema uputi na vrećici. Ohladi uz povremeno miješanje da se ne stvori korica. Umuti slatko vrhnje u šlag pa ga lagano umiješaj u ohlađeni puding (po želji dodaj i želatinu pripremljenu prema uputi).
Voćni sloj: Jagode operi, očisti i nareži na polovice ili ploške. Poslaži ih po kremi. Pripremi preljev za torte s vodom i šećerom, kratko prokuhaj, malo ohladi pa prelij preko jagoda.
Završni koraci: Kolač stavi u hladnjak na najmanje 2–3 sata (idealno preko noći). Reži na kocke i posluži hladno. Po želji ukrasi listićima mente ili šlagom.