Danas se tradicionalno sije božićna pšenica, donosimo nekoliko savjeta kako da vam uspije
Blagdan svete Lucije, 13. prosinca, dan je kada se tradicionalno sije božićna pšenica (ako već niste na svetu Barbaru, 4. prosinca). Prema narodnom vjerovanju, proklijala pšenica u zdjeli postavljenoj na obiteljskom stolu usred zime daje osjećaj života, nade i budućnosti, a svojom gustoćom, bojom i izgledom pokazuje kakva će iduća godina biti, dobra ili gora.
Što je pšenica gušća i zelenija, godina će biti rodnija i bogatija. Izbor posude je na vama, ima raznih oblika i veličina, ali nemojte sijati preduboko, neka bude do 5 cm.
Ako ste jedan od onih koji ne uspijevaju ili rastu neravnomjerno pokušajte noć prije sjetve namočiti sjeme kako biste potaknuli klijanje. Iako nekima pođe za rukom sijati i bez supstrata, sjeme nakon namakanja i cijeđenja možete obilno posložiti na zemlju ili vatu.
Voda – ali ne previše
Ako želite staviti svijeću u sredinu posude, možete je staviti odmah, prije nego što stavite zemlju. U nekim obiteljima znaju staviti malu čašicu (za rakiju) sa zrnom žitarice u sredini i u njoj svijeću – izbor je na vama, prenosi N1.
Kad ga posijete, svaki dan ga malo poškropite vodom, u početku nekoliko puta dnevno, ali ne previše da se ne stvori plijesan. Ne držite pšenicu na mjestu koje je preblizu grijanju jer bi se moglo osušiti. Najbolje ju je smjestiti uz prozor, na umjereno toplo i svijetlo mjesto.
Povremeno okrenite posudu kako biste osigurali ravnomjeran rast biljke prema svjetlu. Kad naraste do željene visine odrežite ga škarama, a lijepo izgleda i kad se veže vrpcom (najčešće hrvatska trobojnica) oko sebe da ne strši.
Na blagdanskom stolu
Na Božić je običaj da se pali za vrijeme ručka dok je obitelj za svečanim stolom. Obično se iznosi iz kuće nakon Sveta tri kralja ili, po nekima, prije Krštenja Gospodinova. Nemojte ga bacati u smeće, iznesite ga van na zemlju gdje će privući ptice, a kokoši u dvorištu ga jako vole.
Neki od njih rade smoothieje – u kombinaciji s bananama, orašastim plodovima ili čime već volite. Naime, radi se o supernamirnici bogatoj vitaminima i mineralima korisnim za organizam, sadrži velike doze vitamina C, beta-karotena i željeza.