Sličnosti i razlike

Što je zdravije – matcha ili kava?

Oba napitka bore se protiv umora i bogata su antioksidansima
matcha-latte-2356763_1280

I kava i matcha napitci su koji se bore protiv umora i bogati su antioksidansima koji mogu pomoći u prevenciji kroničnih bolesti. Međutim, ako imate refluks kiseline ili ste nervozni ili tjeskobni zbog kave, probajte matchu.

Sličnosti i razlike

Matcha i kava dijele mnoge slične prednosti, uglavnom zbog sadržaja antioksidansa i kofeina, ali imaju i nekoliko razlika. Na primjer, matcha je nešto manje kisela od kave. pH kave kreće se od 4,85–5,13, ​​dok matcha ima pH od oko 5,58–5,94.

Evo još nekih sličnosti i razlika.

Prednosti antioksidansa

Matcha i kava bogati su izvori vrste antioksidansa zvanih polifenoli, ali svaki napitak ima više različitih vrsta ovih antioksidansa. Glavna vrsta polifenola u matchi su katehini, dok je glavna u kavi klorogenska kiselina.

Zahvaljujući tim antioksidansima, oba napitka mogu pomoći u prevenciji raka, dijabetesa i upala. Pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale koji uzrokuju oksidativni stres, koji je povezan s nekoliko kroničnih bolesti.

Učinci kofeina

I kava i matcha sadrže kofein koji nastupa kao borac protiv umora i koji vam daje poticaj za tjelovježbu. Istraživanja pokazuju da kofein može poboljšati izvedbu u dozama od 3-6 mg po kilogramu tjelesne težine kada se konzumira oko 60 minuta prije vježbanja. Studije o matchi i kavi otkrile su da ti napitci smanjuju umor tijekom fizičke aktivnosti.

Matcha obično ima manje kofeina po porciji nego kava, tako da možete uživati ​​u više šalica dnevno prije nego što dosegnete preporučeni dnevni maksimum kofeina od 400 mg. Osim toga, matchin teanin i niži udio kofeina mogu pomoći u sprječavanju neugodne tjeskobe ili treme koje možete iskusiti od kave.

Učinci na mentalno zdravlje

Pijenje kave ili čaja, ili oboje u kombinaciji, povezano je s manjim rizikom od moždanog udara i demencije.

Studije o matchi i kavi pokazuju dobrobiti za kognitivnu funkciju, ali na malo drugačije načine. Sam kofein, primjerice iz kave, pogoduje vremenu odgovora, ali matcha poboljšava produktivnost i koncentraciju, vjerojatno zbog sadržaja teanina, koji ima antistresne učinke.

Iako se ispijanje kave i čaja povezuje s nižom stopom depresije, veza je jača

Što je bolje?

Budući da matcha sadrži i teanin i kofein, može poboljšati produktivnost više nego sam kofein iz kave. Osim toga, teanin u matchi ima antistresno djelovanje koje može spriječiti osjećaj nervoze ili tjeskobe koji neki ljudi imaju od kave.

Međutim, pokazalo se da je kava učinkovitija u smanjenju simptoma depresije, a njezin viši sadržaj kofeina može ublažiti umor više od same matche.

I kava i matcha mogu izazvati simptome refluksa zbog sadržaja kofeina i kiselog pH.

Međutim, matcha je nešto manje kisela i ima manje kofeina od kave, što znači da bi mogla biti lakša za vaš želudac od kave.

Zaključno

Matcha i kava su napitci koji promiču zdravlje ako se konzumiraju umjereno. Međutim, matcha bi vam mogla bolje odgovarati ako imate nisku toleranciju na kofein ili refluks kiseline.

I kava i matcha napitci su koji se bore protiv umora i bogati su antioksidansima koji mogu pomoći u prevenciji kroničnih bolesti. Međutim, ako imate refluks kiseline ili ste nervozni ili tjeskobni zbog kave, probajte matchu.

Manje je kisela, ima manje kofeina i sadrži teanin, koji ima učinak smanjenja stresa koji može spriječiti razdražljivost koju kava može izazvati. Također može dovesti do smanjenja simptoma refluksa, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti