Kako se smrt koristi za oblikovanje javnog mišljenja?

Sedak: Kontrast novinarskog pristupa pokazatelj je dubokih i ideoloških pristranosti u izvještavanju

Iznenadna smrt ravnatelja KBC-a Zagreb (Rebro) dr. Ante Ćorušića dovela je u pitanje kontrast novinarskog pristupa smrti. Kristijan Sedak, komunikacijski stručnjak i profesor s Hrvatskog katoličkog sveučilišta smatra kako je oblikovanje diskursa prema vlastitim interesima opasno jer su mediji ozbiljan alat za oblikovanje javne percepcije. - Takav diskurs postaje sredstvo interpretacije, kontrole i manipulacije - ističe Sedak.
Zagreb: Drugi sastanak državnog vrha Slavko Midzor/PIXSELL

Sedak je na društvenim mrežama podijelio status u kojem kaže kako je kontrast novinarskog pristupa smrti različitih javnih osoba pokazatelj je dubokih i ideoloških pristranosti u medijskom izvještavanju. Smatra da zbog dvostrukog standarda izvještavanje značajno ovisi o kontekstu i vrijednostima koje promoviraju.

– S jedne strane poštovanje i žaljenje, solidarnost i zaštita ugleda žrtve, izbjegavanje senzacionalizma, zaštita osobnih aspekata zarobljenika, mučenika i žrtve svojih hrabrih stavova čak i kad postoji tajnovitost nerazjašnjenih okolnosti smrti. S druge strane prikaz kontroverznih stavova, potenciranje afera, seciranje osobnog života i karijere, senzacionalizam, delegitimizacija ostavštine arhetipa negativca i simbola zastarjelih društvenih vrijednosti – kaže Sedak.

Napominje da tako pad s visine može biti rezultat spleta nesretnih okolnosti, ali i posljedica neodgovornog ponašanja pojedinca.

– Smrt poznatog protivnika progresivnih stavova odlična je prilika za kritiku, javno izražavanje sumnje i dekonstrukciju njegovih pozicija. Možemo očekivati daljnju instrumentalizaciju smrti u političke svrhe, emocionalnu manipulaciju i jačanje narativa diskreditacije, smatra Sedak.

Također dodaje da oblikovanje diskursa prema vlastitim interesima opasno je jer su mediji ozbiljan alat za oblikovanje javne percepcije.

– Takav diskurs postaje sredstvo interpretacije, kontrole i manipulacije – zaključuje Sedak u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Aktualno
Hrvatska