GRADSKA UPRAVA

Lučanin: Bili smo tvornica papira, želimo doći do toga da smo Uprava bez papira

Zagreb želi postati digitalni Grad. Radi se na nekoliko projekta kako bi pojedine usluge za građane bile brže, dostupnije i transparentnije. Tako bismo svi ubuduće mnogo toga mogli obaviti bez nošenja papira na šaltere
Zagreb: Proglašenje najboljih timova i dodjela nagrada drogog izdanja HACKL-a Josip Mikacic/PIXSELL

Nitko ne voli skupljati papire, obilaziti gradske urede i stajati u dugim redovima. Zato i Zagreb nastoji sve više usluga digitalizirati. To od nas građani i očekuju – kaže pročelnik Gradske službe za informacijski sustav i tehničke poslove Dražen Lučanin.

– Mi smo bili tvornica papira. To je bilo stanje koje sam ja zatekao u Gradskoj upravi, a želimo doći do toga da smo Uprava bez papira, koja digitalno može slati što više dokumenata jer to ubrzava priču. To vidimo u drugim gradovima u Europi, ali i Split je dobar primjer.

Pojedine usluge već su dostupne, poput ZET-ove mobilne aplikacije za kupnju karata, aplikacije razvrstaj.zg s obavijestima o odvozu smeća ili portala trasparentnost – gdje se može pratiti na što se troše proračunska sredstva. Uz nju tu je i jedna nova.

Jedinstvena lista čekanja za domove umirovljenika

– U tijeku je projekt participativnog budžetiranja gdje se preko sustava E-građani mogu čak i davati prijedlozi, a kasnije i glasati o projektima koje građani predlože.

U tijeku je i projekt koji bi zainteresiranim umirovljenicima omogućio uvid u jedinstvenu listu čekanja za domove umirovljenika, piše Radio Sljeme.

– Trenutno imamo 11 gradskih domova koje imaju svoje zasebne liste čekanja. Jednom kada uvedemo novi jedinstveni sustav E-domovi, cilj nam je imati jednu jedinstvenu listu čekanja.

Uz sve ovo u Gradu pripremaju i radionice za građane, na kojima će moći naučiti kako se svim tim uslugama koristiti. Postavlja se pitanje sigurnosti naših podataka uslijed hakerskih napada,  no pročelnik Lučanin uvjerava da upravo razvijaju sofisticirani program koji bi nas trebao dobro zaštiti.

Aktualno
Grad Zagreb