O radu Gradskog vijeća

Blažinović: Svi imamo isti cilj. Bolji život građana Dugog Sela

Grad Dugo Selo posljednjih godina ubrzano se razvija. Mlade obitelji već niz godina u Dugom Selu pronalaze svoj novi dom. Mnogi zbog jeftinijih kvadrata nekretnina ili zemljišta, a mnogi jer je Dugo Selo mjesto koje se spaja s prirodom, s ugodnim okruženjem. Mjesto koje već sad ima mnogo toga za ponuditi, a puno toga se i planira napraviti. Kako se odluke o napretku mjesta donose na Gradskom vijeću, o radu zakonodavnog tijela Sela i Grada razgovarali smo s predsjednikom Gradskog vijeća Krunom Blažinovićem
IMG_0621 01Portal

Blažinović kaže da je već tri mandata, odnosno skoro 12 godina vijećnik u Gradskom vijeću Grada Dugog Sela, ali da je tek posljednje tri i pol predsjednik tog tijela te ističe da u principu Gradsko vijeće dosta skladno radi.

– Moram napomenuti da nesuglasica uvijek ima, ali uglavnom se odluke donose konsenzusom. Svi vijećnici, bez obzira na političke boje, jesu za napredak grada. Svi želimo bolji i ugodniji život građanima Dugog Sela, pa nakon malo rječkanja i dobacivanja, odluke najčešće donesemo konsenzusom – kaže Blažinović.

Imamo isti cilj

Dodaje da na samom početku ovog mandata i nije bilo uvijek tako.

– Sjednice su trajale duže. Po par sati. Bile su glasnije. Uvijek ima iskrica, blage netrpeljivosti. Ali toga mora biti, nismo isti. Kad bi bili, onda ni Gradsko vijeće ne bi imalo smisla. No, sjednice su sad su malo tiše i kraće. Neki kažu da je do toga došlo jer su aktivniji vijećnici stavili svoje mandate u mirovanje zbog drugih obveza. Međutim, čini mi se da je do toga došlo jer smo se svi uhodali i jer smo počeli više slušati jedni druge – kaže Blažinović.

Dodaje da ponekad ipak bude i vike i buke i neslaganja na sjednicama.

– Ali sve to traje kratko i u nekom afektu, zanosu političke borbe. Nema tu zloće. Imamo isti cilj, svi programi su slični, kompatibilni. Često imamo skoro identične komunalne akcije i cilj nam je napraviti toga što više možemo u što kraćem roku, na zadovoljstvo i u korist naših građana. Oko tih sitnih razlika nekad nastane nekakva borba, ali i to se riješi – rekao je Blažinović i ističe da se često odluke na sjednicama Gradskog vijeća donose jednoglasno.

Kraj je godine, gradska izvršna vlast podvlači crtu, radi se rebalans proračuna i naravno onda i proračun na kraju godine. Na takvim sjednicama obično i bude najviše borbi. Blažinović kaže da je ovaj proračun posljednji u ovom mandatu.

– Proračun se već naveliko radi. Naravno svi vijećnici su pozvani da daju svoj doprinos. Nadam se da hoće. Uglavnom se najviše kritika i prijedloga čuje na sjednici kad se proračun donosi. Proračun svakako namjeravamo predstaviti vijećnicima i javnosti nešto ranije kako bi čuli sve njihove ideje, raspravili sve nesuglasice. Mislim da će proračun biti kvalitetan kao što je bio i svaki do sad. Da će biti razvojan u svakom pogledu – kaže Blažinović.

Mi se posljednje četiri godine pripremamo za lokalne izbore

Do sad je Kruno Blažinović u vijeću, iako izabran s nezavisne liste na izborima, predstavljao boje stranke Fokus. Međutim, ljetos je došlo do velikih promjena te je Blažinović s kolegama napustio tu stranku. Upitali smo ga kako će ubuduće politički djelovati.

– Nama se praktički ništa nije promijenilo. Mi smo i dalje ostali isti tim, samo je cijela dugoselska podružnica Fokusa napustila tu stranku. Mi ćemo dalje nastaviti raditi kao nezavisna lista, kako smo i krenuli – kaže Blažinović.

I na sljedeće izbore namjerava s kolegama izaći kao nezavisna lista.

– Već drugi mandat djelujemo tako. Tako funkcioniramo dobro i mislim da trenutno nema potrebe osnivati stranku. Bilo kakvog karaktera. Upravo zahvaljujući odlasku iz Fokusa postali smo otvoreniji, još širih pogleda no što smo to bili kad smo imali, hajdemo to tako reći, stranačku stegu – kaže Blažinović.

Na pitanje kako teku pripreme za sljedeće izbore, predsjednik dugoselskog Gradskog vijeća kaže kako se oni za izbore spremaju odmah nakon odrađenih izbora.

– Mi se posljednje četiri godine pripremamo za ove lokalne izbore. Nismo od onih koji se za izbore spremaju tri mjeseca ranije. Završavamo trenutne projekte, smišljamo sljedeće. Komuniciramo s biračima, slušamo njihove potrebe i guramo dalje. Tako da pretjeranog stresa nema – rekao je za 01 Portal predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Kruno Blažinović.

Dugo Selo
Intervju