PRIKRIVENA SURADNJA

Apple je pomogao Kinezima da razviju napredne tehnologije električnih automobila

Apple je potrošio otprilike deset godina i deset milijardi dolara na razvoj električnog vozila. Rezultat? Projekt je ukinut. Sada je otkriveno da je tehnološki div proveo mnogo godina radeći s kineskim proizvođačem automobila BYD na naprednim baterijama dugog dometa
plug-in-2783574_1280 Pixabay/ilustracija

Pojednostavljeno, Apple je pomogao Kinezima da razviju napredne tehnologije električnih automobila.

Američki tehnološki div i BYD navodno su počeli surađivati ​​2017. i kreirali su sustav baterija koristeći litij-željezo-fosfatne ćelije. Tvrdi se da su Appleovi inženjeri u projekt donijeli  stručnost u naprednim baterijskim paketima i upravljanju toplinom, dok je BYD  uložio svoja znanja vezana uz litij-željezo-fosfatne ćelije i proizvodnju.

Bloomberg javlja da su Apple i BYD surađivali nakon što su inženjeri kineskog proizvođača automobila pokazali Appleovim rukovoditeljima rane verzije Blade baterije, koja se trenutno koristi, u njegovim električnim vozilima. Apple je bio impresioniran i vjerovao je da može koristiti BYD-ove ćelije sa svojim dizajnom ostatka baterije. Apple je u početku mislio da može prilagoditi i poboljšati Blade bateriju kako bi povećao domet električnih vozila.

BYD i Apple nisu potvrdili suradnju. BYD inzistira na tome da je Blade baterijska tehnologija njihov vlastiti dizajn.

Šefovi Applea početkom godine službeno su odlučili napustiti projekt električnog vozila, prenosi HAK Revija.

Auto - Moto
Hrvatska