Građane dočekalo šest štandova

VIDEO “Štampar u tvom kvartu” ove se subote zaustavio u Stenjevcu

Organizatori su ovom prilikom podržali i kampanju #Pinkypromiss
Zagreb: Tomislav Tomašević sudjelovao je u akciji Sajam zdravlja: „Štampar u tvom kvartu“ Davor Puklavec/PIXSELL

Putujući zdravstveni sajam “Štampar u tvom kvartu” ove se subote zaustavio u Gradskoj četvrti Stenjevec, gdje je građane na Trgu Ivana Kukuljevića dočekalo šest javnozdravstvenih štandova.

Na štandu za nutricionističko i kineziološko savjetovanje, pod geslom “Vježbaj i jedi pravo, stari zdravo” građani su mogli pronaći najvažnija saznanja vezana uz aktivan život i zdravu prehranu, kao ključ zdravlja i dugovječnosti. Na štrandu “Dom zdravlja – Pitaj doktora”, liječnici i zdravstveni djelatnici Doma zdravlja Zagreb – Zapad odradili su razne preglede (mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi), popraćene savjetovanjima u skladu s rezultatima i građanima pružili još pregršt ostalih, važnih informacija. Na štandu “Prevencijom do zdravlja”, za naručene osobe osiguran je pregled na mobilnom mamografu, dok su djelatnici Službe za epidemiologiju pružili sve dodatne informacije vezane uz Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke te Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Na štandu “Nema zdravlja, bez mentalnog zdravlja”, stručnjaci Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, uz pomoć prisutnih medicinskih sestara i tehničara te edukacijskog rehabilitatora iz Službe za javno zdravstvo, pružili su više informacija o prestanku pušenja i promovirali Školu nepušenja. Roditelje koji su došli sa školarcima, na štandu “Pitaj školskog doktora” čekali su odgovori na pitanja vezana uz zdravlje najmlađih, njihovu dentalnu higijenu i pravilne prehrambene navike te zaštitu spolnog zdravlja. Naposljetku, na štandu “Biraj sigurno, biraj zdravo” moglo se doznati sve o deklaracijama na pakiranjima hrane, kozmetici, sigurnosti dječjih igračaka, mjerenju kvalitete zraka u gradu, Eko karti grada Zagreba, peludnom kalendaru i još mnogo toga.

Također, listopad je prepoznat kao međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke te su organizatori ovom prilikom podržali kampanju #Pinkypromiss, koja ima za cilj dodatno osnažiti svijest o važnosti samopregleda dojki. Simbolična ideja kampanje predstavlja obećanje između prijateljica, članica obitelji ili samih sebe da će redovito obavljati samopreglede i brinuti o svom zdravlju.

Događanja
Grad Zagreb