SMRDI, UŽASNO SMRDI

Odlagalište Jakuševec napokon pred saborskim Odborom za zaštitu okoliša. Hoće li opet sjednica biti prekinuta?

Saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode nakon godinu dana otkako je dogovorio tematsku sjednicu o problematici i održivim rješenjima gospodarenja otpadom na odlagalištu Jakuševec, napokon će održati sjednicu za 24. listopada 2024.
Zagreb: Pogled iz zraka na odron u kojem su ozlijeđena tri radnika na odlagalštu otpada Jakuševec Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Podsjetimo, nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić uputila je prije ljetne stanke, 27. lipnja, novi zahtjev za sazivanje tematske sjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode o problematici i održivim rješenjima gospodarenjem otpada na odlagalištu Jakuševec, koju je Odbor u prošlom sazivu prihvatio, ali do kraja mandata nije održao.

Tematska sjednica zatražena je nakon više incidenata na Jakuševcu koji su kulminirali u odronu pri čemu su tri osobe bile ozlijeđene.

O sazivanju sjednice na društvenim mrežama oglasili su se iz udruge Ekologija grada koji kažu kako se unatoč ozbiljnosti situacije, tek sada, nakon godinu dana nakon posljednjih incidenata, sastaje Odbor za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora, na čelu s Dušicom Radojčić.

Kažu da nakon tri godine nezakonitog i nestručnog postupanja na odlagalištu Prudinec-Jakuševec, proširenja odlagališta, dvaju požara otpada te nezakonitog odlaganja otpada koji tamo ne pripada, veliki dio grada Zagreba, osobito stanovnici Jakuševca i okolnih kvartova, suočavaju su s nesnosnim smradom te značajnim narušavanjem kvalitete života i zdravlja.

Dodaju da iako se već u najavi sjednice naslućuje pokušaj prikazivanja posljednjih incidenata kao izdvojenih slučajeva, Udruga Ekologija grada će na sjednici aktivno inzistirati na rasvjetljavanju svih detalj koji su doveli do ove situacije te će tražiti imenovanje odgovornih osoba koje su svojim odlukama dovele građane Zagreba u ovakvu neodrživu situaciju.

Prošla sjednica naprasno prekinuta

Podsjetimo, prošla sjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode naprasno je prekinuta nakon što je rasprava između nezavisne zastupnice Marije Selak Raspudić i predsjednice Odbora Dušice Radojčić (zastupnica stranke Možemo!) završila tako što su članovi Odbora demonstrativno napustili sjednicu.

Zastupnica Marija Selak Raspudić tražila je od odbora Odbor za zaštitu okoliša i prirode da održi posebnu, tematsku sjednicu o odlagalištu otpada Jakuševec. Nakon što je, kako zastupnica Selak Raspudić tvrdi, Radojčić pola sata na raznorazne načine odbijala staviti na glasanje prijedlog, kap je prelio ulazak tajnice Kluba Možemo Lane Vego kako bi predsjednici Odbora prišapnula nešto na uho.

Zastupnica Selak Raspudić uvjerena je da je Radojčić uporno odbijala njezin zahtjev samo zato da zaštiti interese svoje stranke i svog stranačkog šefa – zagrebačkoga gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Sanacija se kreće mišjim koracima

Nakon odrona u kojima je nekoliko radnika teže ozlijeđeno, najavljena je hitna sanacija. Međutim, iako je trebala početi u srpnju, iz Inicijative za Jakuševec početkom kolovoza, a onda i kasnije, upozoravali su da od sanacije nema ni S.

– Iako je gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio da sanacija odrona na Odlagalištu Prudinec – Jakuševec kreće 01. srpnja dočekali smo i kraj srpnja a najavljene sanacije niti u tragovima. Incidenti iz studenog i prosinca prošle godine pretvaraju se u ekološku katastrofu koja traje i kojoj se ne nazire kraj. Konstantno zagađenje zraka ali i tla te podzemnih voda očito nije u fokusu našeg gradonačelnika, bivšeg ekološkog aktivista i, po njegovom vlastitom navodu, međunarodnog stručnjaka za gospodarenje otpadom, napisali su u srpnju iz Inicijative za Jakuševec.

Gradonačelnik Tomašević tada im je odgovorio da je sanacija počela 1. srpnja kad je i planirana. – Traje i istraga koja će utvrditi što je uzrok odrona, a cjelovita sanacija će se moći nastaviti tek nakon što se to utvrdi, poručio je.

Međutim, sanacija Jakuševca je počela, samo, kako nam kažu građani Jakuševca, kreće se mišjim koracima. – Malo su sredili ogradu, pomakli automobile, djelom doveli neke opće sitnice u red, ali razvalina još stoji, a od sanacije do danas nema ništa – upozoravaju s Jakuševca.

Tomašević planira proširenje odlagališta

Unatoč brojnim odronima, požarima, smradu te predizbornom obećanju da će Jakuševec zatvoriti, prema novom prijedlogu GUP-a, administracija Tomislava Tomašević, Jakuševec namjerava proširiti.

Kako smo već pisali, izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) omogućuje se proširenje odlagališta Prudinec-Jakuševec i rekonstrukcija postojeće građevinske dozvole kojom će se otvoriti put za izgradnju novih postrojenja prostor kompostane na Prudincu, koji je do sada bio zaštićen kao zona čiste vode (V2), pretvara se u infrastrukturno područje gdje će se, u skladu s Planom gospodarenja otpadom, moći graditi što god se zamisli.

U razgovoru za 01 Portal skupštinski zastupnik Ivica Lovrić potvrdio je da se na odlagalištu Jakuševec Prudinec priprema proširenje. – To de facto znači da nema razgovora o zatvaranju Jakuševca nego o širenju kapaciteta za odlaganje. I to je predloženo novom GUP- kaže Lovrić.

I Lovrić je podsjetio da je Tomašević obećavao zatvoriti Jakuševec. – On nije zatvoren već je razoren, kaže gradski zastupnik.

– Često se pitam što naše institucije rade i zašto čekaju s izvješćima, jer znamo da je tamo stradalo devet radnika Zrinjevca, jedan izuzetno teško. Samo nas je dragi Bog čuvao da nije bilo poginulih. Znamo da je građevinska inspekcija ustanovila da se u 2022. i 2023. godini otplinjavanje, odnosno zbrinjavanje otpada na Jakuševcu nije provodilo sukladno važećoj građevinskoj dozvoli. Znači Tomaševićeva vlast je kršila građevinsku dozvolu odlažući otpad na Jakuševcu. Mi smo to cijelo vrijeme govorili, da se na brdo odlagao biootpad koji tamo ne smije biti. I zbog toga je i došlo prvo do odrona, a onda i eksplozije, kaže Lovrić.

Nakon naprasno prekinute sjednice, sljedeća sjednica bila je zakazana za 24. siječnja, no ista je otkazana bez novog termina. Udruga Ekologija grada tada je upozoravala isto što i zastupnica Selak Raspudić. Da se sve radi u cilju zaštite Tomislava Tomaševića.

Mete li se pod tepih?

– Jednako kao i njena prethodnica, gđa. Sandra Benčić, i nova predsjednica Odbora za zaštitu okoliša, gđa. Dušica Radojčić, vješto izbjegava sazvati tematsku sjednicu u vezi odlagališta Prudinec-Jakuševec! Iako je sjednica bila zakazana za 24. siječnja, ista je otkazana bez novog termina! Od siječnja nitko iz saborskog odbora nije odgovarao na mailove. Istu naviku su stekli i u novom sazivu Sabora, napisali su u Facebook objavi iz Udruge Ekologija Grada.

Zanimljivo je da je Dušica Radojčić strastveno, zbog smrada, onečišćenja zraka, zagađenja okoliša i ugrožavanja zdravlja građana Pule, prosvjedovala protiv pulskog deponija Kaštijun. Upozoravala je kako Kaštijun smrdi jer biootpad truljenjem stvara smrad.

– Kada bi oni obavljali svoj dio posla, onda nama ne bi u takvoj mjeri smrdjelo. Međutim oni nisu poduzeli ništa i svejedno im je jer ne postoji nikakva vrsta pritiska, pa niti financijska. Mišljenja sam da bi za takvo ponašanje trebali biti novčano kažnjeni – govorila je na prosvjedu u Puli Radojčić.

Kada isto govore Jakuševčani, onda to izgleda ne može biti istina, jer na čelu Zagreba je ipak Možemovac – Tomislav Tomašević.

No sjednica je napokon zakazana u listopadu. Iako su sva očitovanja nadležnih tijela, Grada Zagreba, zagrebačkih javnih tvrtki došla još u veljači. To je sedam mjeseci za pripremu za brzu sjednicu. Kako nam upućeni kažu, bit će to sjednica na kojoj će malo kome biti dozvoljeno da govori. Također dodaju, da će zaključak, ako bude donesen, biti pristran i služiti zaštititi lika i djela zagrebačkog gradonačelnika.

Aktualno
Grad Zagreb