OD SRCA DO SRCA

Inicijativa upozorila na rast siromaštva: Komunicirali smo s političarima, nisu učinili ništa

Gromoglasnom 15-minutnom šutnjom Facebook inicijativa Od srca do srca za beskućnike i potrebite u samom središtu Zagreba upozorila je na višegodišnji nerad institucija koje, kažu, unatoč usvojenim akcijskim planovima, u praksi nisu učinile ništa
Zagreb: Prosvjed “Klupa nije krevet, ulica nije dnevni boravak” Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Iako je usvojen Nacionalni plan borbe protiv siromaštva od 2021.-2027., a donesen je i Akcijski plan do 2025., na terenu nema rezultata. Vidi se to i u Zagrebu, u koji se slijeva najveći broj beskućnika, među kojima je sve više mladih osoba.

– Neki žive na ulici i 13 godina, neki žive u prenoćištima, neki u prihvatilištima. Grad Zagreb ima potencijal i novac da riješi taj problem – počevši od praznih stanova, napuštenih vojarni i sličnih prostorija. Samo se treba pokrenuti – istaknula je Vesna Ribarić iz inicijative.

Volonterka Žana Grmšek žali se na apatiju institucija.

– Bili smo i u Saboru gdje smo komunicirali s više političara. Bili su oni i na našim skupovima. Međutim, nitko od njih za ove ljude nije učinio ništa. Dosta nam je jalovih obećanja, okruglih stolova jer od toga beskućnici i umirovljenici nemaju ništa – ističe Žana.

Među prosvjednicima je bila i mlada majka Tea Kovačić. U brakorazvodnoj je parnici, radi, ima djecu, ali do stana teško dolazi.

Među beskućnicima ima jako puno invalida

– Čim spomeneš da imaš djecu ne daju ti prijavu za podstanarski stan. Tu bi trebali uskočiti država i Grad, i to ne kroz jednokratnu pomoć, već da nam osiguraju nekakav vjetar u leđa kako bismo mogli naći stalni smještaj – napominje Tea.

Gospođa Vesna Milčić Trajbar brine o odraslom sinu s invaliditetom, no upozorava na još jedan apsurd, prenosi Radio Sljeme.

– Da moj sin ne živi sa mnom vjerojatno bi bio beskućnik. A među beskućnicima ima jako puno invalida. Što je najgore, svi oni su u centrima za socijalnu skrb stavljeni na kraj reda za vještačenje što znači da će tek početkom iduće godine ostvariti pravo na inkluzivni dodatak. S tim da osobe s invaliditetom koje su beskućnici su van centara i njihove skrbi – žali nam se gospođa Vesna.

O detaljnim zahtjevima inicijativa će izvijestiti javnost sljedeći mjesec, na prosvjedu koji planiraju na Markovu trgu – između Vlade i Gradske skupštine – institucija koje mogu riješiti problem siromaštva i beskućništva.

Događanja
Grad Zagreb