Prednosti obično nadmašene nedostatcima

Komplicirane lozinke mogu napraviti više štete nego koristi

Nije zajamčeno da će složenost vaše račune na mreži učiniti sigurnijima
registration-3960205_1280

Svi se borimo pratiti naš naizgled beskrajan i rastući popis lozinki. Pokušaj poštivanja takozvanih pravila čini ogroman zadatak gotovo nemogućim, zbog čega ćete biti zadovoljni saznanjem da nije zajamčeno da će složenost vaše račune na mreži učiniti sigurnijima.

Ako ste ikada koristili Google Chromeov generator zaporki za stvaranje lozinke za jedan od svojih računa, sigurno ste primijetili kako je smiješan, pun bezbrojnih nasumičnih slova, brojeva i simbola koje nikada nećete moći zapamtiti.

U svojim smjernicama, NIST jasno daje do znanja da su prednosti složenosti obično nadmašene nedostacima. Vjerojatno nikada nećete zapamtiti lozinku koja se sastoji od nasumičnog niza brojeva, slova i simbola. Kao rezultat toga, vjerojatno ćete ga na kraju zapisati ili pohraniti negdje gdje bi haker potencijalno mogao pristupiti u budućnosti, piše BGR.

Duže ili složenije lozinke?

Stoga je duljina postala lakša metrika od složenosti prema kojoj se procjenjuje učinkovita lozinka. Kao što je navedeno u smjernicama, mrežne usluge zahtijevaju od korisnika stvaranje lozinki koje koriste kombinaciju vrsta znakova, ali višestruke “analize baza podataka probijenih lozinki otkrivaju da je korist od takvih pravila manje značajna nego što se isprva mislilo.”

Puno vam je bolje ako koristite poduži niz riječi kojih se zapravo možete sjetiti. Na taj je način manja vjerojatnost da ćete morati pohraniti lozinku u bilješku na svom telefonu ili je ponovno koristiti i riskirati da svi vaši računi na mreži budu probijeni odjednom.

Imajte na umu da ovo zapravo nisu smjernice za sve, ali ipak ih vrijedi razmotriti. Ako ponovno koristite istu previše složenu lozinku na svakoj web stranici, sada ste u daleko većem riziku nego da ste koristili brojne duge, nezaboravne lozinke, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti