NISU ZAHTJEVNE

Tri biljke koje sprječavaju pojavu kondenzacije i plijesni

Osim estetskih razloga za uređenje doma biljkama, postoji i nekolicina praktičnih razloga, uključujući pročišćavanje zraka, prikupljanje vlage i apsorbiranje štetnih toksina
annie-spratt-S7viz8JWxwY-unsplash Unsplash/Ilustracija

Određene sobne biljke također mogu pomoći u sprječavanju kondenzacije i stvaranja plijesni.

1. Mirni ljiljan

Wendy Rea, cvjećarka, kaže da mirni ljiljani uklanjaju toksine iz zraka i sprječavaju nakupljanje plijesni po kući.

Unsplash/Ilustracija

– Njihovo prekrasno lišće čini ih savršenim izborom za osvježenje i osvjetljavanje našeg unutarnjeg prostora u tamnijim, hladnijim mjesecima. Mirni ljiljani više vole neizravnu sunčevu svjetlost, stoga ih držite podalje od prozora kako se ne bi osušili i kako bi dulje trajali-tvrdi.

Također imaju prirodnu sposobnost upijanja spora plijesni iz zraka tako da također mogu spriječiti kondenzaciju, prenosi N1info.hr.

2. Svekrvin jezik

– Svekrvin jezik je prirodni pročišćivač zraka za koji je poznato da uklanja štetne kemikalije iz naših domova. Toliko je lako brinuti o ovoj biljci da će rasti u svakom prostoru. Možete ju postaviti u bilo koji prostor po kući i ostat će svježa i zdrava tijekom dosadnijih zimskih sezona – objašnjava cvjećarka.

Unsplash/Ilustracija

Ova sobna biljka pročišćava zrak upijajući toksine kroz lišće i proizvodeći kisik. Također je izvrstan u uklanjanju mnoštva štetnih kemikalija kao što su ksilen, trikloretilen, toluen, benzen i formaldehid.

3. Orhideje

Orhideje su izvrstan dodatak mjestima na koja idemo da se opustimo u domu, kao što su spavaća soba ili dnevni boravak, budući da njihove dobrobiti pomažu u oslobađanju od stresa i jačanju opuštanja, u borbi protiv depresije i razine anksioznosti.

Unsplash/Ilustracija

– Također poboljšavaju fokus poboljšavajući kvalitetu zraka, pa ih je korisno uvesti u radni prostor. Orhideje zahtijevaju malo više njege od ostalih biljaka i potrebno ih je redovito zalijevati, jednom tjedno je idealno. Trebaju ih staviti u okruženje sa stabilnom temperaturom, stoga ih je najbolje držati podalje od prozora i radijatora, savjetuje Rea.

Hrvatska
Zanimljivosti