KORISNO

Zašto biste u listopadu trebali ostaviti posudu s vodom u svom vrtu?

Vrtlare se poziva da u listopadu u svoje vrtove stave posudu s vodom u pokušaju da pomognu jednoj ugroženoj vrsti prije zime.
bench-6919896_1920 Pixabay/Ilustracija

Iako na jesen obično bude više kišnih dana nego u ostalom dijelu godine, od vrtlara se ipak traži da pomognu tako što će osigurati namjensko hranilište za ježeve.

Ježevi su masovno ugroženi, a njihov broj ugrožen je gubitkom staništa, klimatskim promjenama, pa čak i drugačijim dizajnom modernih vrtova koji ih sprječavaju da se lako sele s mjesta na mjesto. Ali ježevi su prijatelji vrtlara – skupljaju puževe i pomažu u održavanju gredica čistim od štetnika, prenosi N1info.hr. Zato se od vrtlara traži da ovog listopada ostave pladanj s vodom u svojim vrtovima kako bi pomogli ježevima da izdrže teške vremenske uvjete.

Britansko društvo za zaštitu ježeva upozorava: “Stvaranje divljeg kutka ili ruba ili postavljanje hrpe balvana osigurat će prirodnu hranu i utočište za ježeve koji dolaze. Kao dodatak njihovoj prirodnoj prehrani možete ponuditi mesnu hranu za ježeve, mesnu hranu za mačke ili suhu hranu za mačke. Trebat će im i posude s čistom vodom. Postavljanje hrane na više mjesta smanjit će rizik od agresivnih susreta sa zdjelicama s hranom.

Ježevi su noćne životinje pa se oni koji su vani danju čudno ponašaju. Iako izgledaju živahna i jure okolo, ovi ježevi vjerojatno trebaju spašavanje u jesen/zimu. Kada izađu tijekom dana, to može značiti da će umrijeti za koji dan. Čak i kad su spašeni, mogu izgledati dobro dan-dva, a zatim se iznenada sruše i uginu. Stoga, ako ih vidite vani tijekom jeseni i zime, bez obzira jesu li sklupčani ili jure okolo, to znači da ih treba spasiti. Ježevi prave svoja gnijezda od lišća unutar kojih se potpuno sakriju.

Hrvatska
Zanimljivosti