PROSVJED ISPRED GRADSKE UPRAVE

Zelena akcija: Kao što smo zaustavili Bandićevu spalionicu, zaustavit ćemo i Tomaševićevu

Aktivisti Zelene akcije u utorak su prosvjedovali ispred zagrebačke Gradske uprave zbog najave moguće gradnje energane
Zagreb: Pereformans Zelene akcije zbog odabira štetnog spaljivanja otpada Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i gradskoj vlasti poručili su da neće dopustiti spaljivanje otpada.

– Iako su učinjeni neki pozitivni pomaci u odvojenom prikupljanju otpada za onaj neodvojeni dio odabrano je iznimno loše rješenje koje uključuje i spaljivanje otpada, kažu iz Zelene akcije.

Smatraju da je tako gradska vlast pogazila je svoja predizborna obećanja i okrenula je leđa građanima.

– Naime, dugi niz godina znamo da je gradonačelnik Bandić htio izgraditi spalionicu otpada u Zagrebu. Planovi oko spaljivanja otpada nastavljaju se i s ovom gradskom vlasti. Još uvijek se ne zna hoće li se otpad slati negdje na spaljivanje ili će se graditi spalionica otpada u Zagrebu. Međutim, oba ta rješenja su iznimno loša i problematična, upozoravaju iz Zelene akcije.

Naišli na ignoriranje

Ističu da su detaljno informirali gradsku vlast o zdravstvenim problemima u okolišnim problemima i drugim problemima vezano za spaljivanje otpada te da su naišli na ignoriranje.

– Isto tako, informirali smo ih i o potencijalnim drugim rješenjima koja su primijenjena u brojnim drugim državama u Europi. Također, to je bilo ignorirano od strane gradske vlasti, kažu iz Zelene akcije.

Dodaju da ovakvo popuštanje pred nacionalnom politikom koja zagovara spaljivanje otpada nije dobro i zapravo je korak unatrag u odnosu na ono što se ova gradska vlast zalagala prije samih izbora i prije dolaska na vlast u gradu Zagrebu.

– Mi ćemo, kao što smo zaustavili Bandićevu spalionicu, nastojati s građanima i drugim građanskim inicijativama zaustaviti i ove štetne planove koje ima gradonačelnik Tomašević i trenutna gradska vlast, zaključili su iz Zelene akcije.

Na energani inzistira SDP

Podsjetimo, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović rekao je kako SDP čvrsto stoji iza energane.

– Znamo da je našem koalicijskom partneru to možda u nekom trenutku nezgodno, ali SDP čvrsto stoji iza ideje energane kao neizostavnog dijela cjelovitog upravljanja i gospodarenja otpadom u Zagrebu, rekao je.

Energana je potrebna

SDP-ov zastupnik Renato Petek za 01 Portal rekao je da ono što je SDP htio dodati cijelom sustavu gospodarenja otpadom, a od čega Tomašević zazire je energetska oporaba otpada kao što to imaju sve zemlje Europske unije

– Smatramo da je energana potrebna da bi se zatvorio krug u sustavu gospodarenja otpadom u cirkularnoj ekonomiji. Ne mora to biti na Resniku. Može biti na nekom drugom mjestu, ima nekoliko lokacija, može se vezati uz HEP ili neki od HEP ovih postrojenja jer od energana dobivamo ili toplinske ili električnu energije, rekao je Petek.

Dodao je da se toplinska energija može usmjeriti na HEP Toplinarstvo, i u dogovoru s HEP Toplinarstvom puštati u sustav, kako bi se građani jeftinije možda grijali ili će imati povoljniju cijenu tople vode.

– S druge strane, ako se to ne koristi tijekom zime, onda se može proizvoditi električna energija. Dakle mi moramo zbrinuti te ostatke ostataka. Dakle mi nismo protiv recikliranja, protiv oporabe, nego kad se to sve završi, ono što se ne da iskoristiti u miješanom komunalnom otpadu, kaže gradski zastupnik i dodaje da su to drugi gradovi i zemlje izvozile.

Daje primjer Ljubljane koja je prijestolnica razdvajanja otpada Europe te dodaje da je Slovenija sada sama krenula u izgradnju tri energane u Sloveniji od kojih je jedna u okolici upravo Ljubljane jer ne žele plaćati Austrijancima i Mađarima da se oni griju na njihov otpad.

 

Aktualno
Grad Zagreb