GLAZBENI UŽITAK

Steve Coleman and Five Elements u Lisinskom

Ciklus 'Lisinski srijedom' 16. listopada ugošćuje svestranog američkog alt-saksofonista i inovativnog skladatelja Stevea Colemana u pratnji njegovog najpoznatijeg i najdugovječnijeg sastava Five Elements
coleman_2014_copyright_John_D.&Catherine_T.MacArthur_Foundation3 Lisinski

Saksofonist Steve Coleman izgradio je izvanrednu karijeru prepoznatljivu po mnogim glazbenim inovacijama, zbog čega uživa poseban ugled među kolegama glazbenicima. Njegov pristup svakom projektu je izuzetno detaljan i studiozan, a osobito ga intrigira potraga za glazbenim korijenima. U njegovu stvaralaštvu snažno je prisutna cjelokupna tradicija afroameričke glazbe.

Ovaj dobitnik nagrade MacArthur Fellowship i njegov sastav Five Elements koriste spontane i unaprijed sastavljene module ili motivske ćelije koje se mogu svirati bilo kojim redoslijedom, dopuštajući svakom glazbeniku da spontano skače naprijed ili natrag na različite dijelove – čak i između skladbi – ističući različite slojeve glazbe i ponovno interaktivno osmišljavajući formu u svakoj izvedbi, što je publici uvijek uzbudljivo slušati.

– Steve Coleman and Five Elements, iako su aktivni od druge polovine 1980-ih, i danas su nezaobilazni i jednako dinamični na suvremenoj jazz sceni. Taj okretni sastav, kroz koji su prošli i Ambrose Akinmusire, Jason Moran i Vijay Iyer u svojoj srži čuva ‘cikličke ritmičke strategije, preuzete iz zapadnoafričke i južnoazijske glazbe, numerološke propise nadahnute drevnim Egiptom i vjerovanjima jorupske religije, pop i trans funk groove u stilu Jamesa Browna’.” N. Chimen, The Music of Change

Na koncertu Steve Colemana and Five Elements u Lisinskom možete očekivati fascinantnu i dinamičnu kombinaciju afroameričke glazbene baštine i kreativnih improvizacijskih eksperimenata koji pomiču granice suvremenog jazza.

 

Događanja
Grad Zagreb