Završio Oglede festival

FOTO Velika Gorica uživala tri dana u umjetnosti i kreativnosti

Organizatori su iznimno zadovoljni ovogodišnjim izdanjem festivala, koje je pokazalo kako kultura može povezati ljude, potaknuti promišljanje i otvoriti vrata novim perspektivama
Oglede_Završnica (6)

Nakon tri dana prepunih raznovrsnih umjetničkih događanja, Oglede festival službeno je završio, ostavljajući iza sebe nezaboravne trenutke, inspirativne izvedbe i susrete publike i umjetnika. Velika Gorica još jednom je potvrdila svoj status grada koji njeguje kulturu i kreativnost, a ovogodišnji program bio je pravi odraz te umjetničke strasti.

Posljednji dan festivala ponudio je niz performansa i izložbi koje su još jednom oduševile publiku. Kristina Vujica povela je posjetitelje na fascinantnu arhitektonsku šetnju “Arhitektura bez tura”, otkrivajući skrivene povijesne slojeve Velike Gorice kroz njezine zgrade i prostore. Šetnja je završila na Šetalištu Franje Lučića, pružajući sudionicima duboki uvid u razvoj grada i njegovih stanovnika, od prošlosti do današnjih dana.

U podne, Juraj Šantorić izveo je svoj performans “Jura i pl. Tur”, gdje je kroz igru identiteta, povijesti i svakodnevice potaknuo publiku na promišljanje o društvenim normama i kulturnim konstruktima. Kroz humor, satiru i povremene apsurdne momente, Šantorić je stvorio atmosferu koja je bila istovremeno zabavna i misaono angažirana.

Večer je donijela dojmljiv niz umjetničkih izvedbi. Josip Bišćan u neverbalnoj predstavi “Ikar” istražio je unutarnje borbe, ambicije i padove kroz moćan plesni izričaj, dok je Kata Mijatović svojom izvedbom “Buđenje, Velika Gorica” stvorila intenzivnu zvučnu i vizualnu atmosferu, potičući publiku na razmišljanje o “buđenju” iz društvenih okova.

Finale večeri pripalo je Curi i Dečku, elektro-glazbenom paru koji je svojom energijom rasplesao publiku, donoseći veselu i emotivnu završnicu festivalu. Glazba, ljubav i umjetnost spojili su se u jedno, zatvarajući festival na najbolji mogući način.

Organizatori su iznimno zadovoljni ovogodišnjim izdanjem festivala, koje je pokazalo kako kultura može povezati ljude, potaknuti promišljanje i otvoriti vrata novim perspektivama.

-Festival je okupio publiku koja se angažirala, sudjelovala, pratila, plakala, smijala se, jela, pila, plesala, nagradila izvođače glasnim pljeskom i bisom. Svaki je dan i svaka izvedba bila posebna, posjećena, zaista je sadržaj bio raznolik, bogat i svatko je mogao nešto pronaći. Oglede je rad na stvaranju boljeg, svjesnijeg, otvorenijeg društva, društva koje misli i koje djeluje, koje propitkuje, čuva stare i stvara nove vrijednosti- poručila je umjetnička voditeljica festivala, Ana Katulić.

Oglede festival još je jednom dokazao da umjetnost ima moć pokretati zajednicu i stvarati prostor za dijalog, a Velika Gorica se pokazala kao idealno mjesto za takav susret.

-Zahvaljujemo se svim umjetnicima, volonterima i posjetiteljima koji su sudjelovali u ovogodišnjem festivalu i s nestrpljenjem iščekujemo nove projekte i suradnje u budućnosti- naglasila je Katulić.

„Oglede“ organiziraju Štoos teatar i Galerija Galženica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, uz podršku Plartforme za medije i kulturu. Suorganizatori su Muzej Turopolja, Turistička zajednica Velike Gorice, Zaklada „Zamah“ te „Trećeprostor“. Oglede podupiru Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija putem programa Javnih potreba u kulturi za 2024.

Događanja
Velika Gorica