Gradski muzej od nacionalnog značaja

VIDEO U Zagrebu svečano otvoren obnovljeni Hrvatski prirodoslovni muzej

Muzej će tijekom cijelog vikenda, 12. i 13. listopada, biti besplatan za sve posjetitelje
Zagreb: Svečano otvoren obnovljeni Hrvatski prirodoslovni muzejPatrik Macek/PIXSELL

Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu danas je svečano otvoren u nazočnosti gradonačelnika Tomislava Tomaševića, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ravnateljice Tatjane Vlahović te mnogih drugih visokih uzvanika.

Nakon višegodišnjih intenzivnih radova i investicije od 31,6 milijuna eura, napravljena je potpuna obnova i dogradnja povijesne Palače Amadeo, a muzejski prostori moderno su opremljeni kako bi na suvremen i atraktivan način promicali bogatu hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu.

– Kao Grad Zagreb ponosni smo da imamo ovakav muzej kojeg smo osnivači jer on nije bitan samo za Zagreb, već ima nacionalnu važnost. Muzeji nisu samo kulturne ustanove, oni su i znanstveno-obrazovne institucije tako da posebno vesele sva ulaganja u nove laboratorije koji će slijediti znanstveni rad zaposlenika i drugih istraživača te sve radionice i edukativne aktivnosti, rekao je gradonačelnik Tomašević. Dodao je i kako je novi stalni postav uz bok europskih i svjetskih prirodoslovnih muzeja, moderan i interaktivan.

Novi stalni postav, obogaćen multimedijskim rješenjima i interaktivnim sadržajima, posjetiteljima će na cjelovit način interpretirati muzejski fundus iz mineraloških, geoloških, paleontoloških, paleoantropoloških, zooloških i botaničkih zbirki te im približiti raznolikost živog i neživog svijeta, odgovarajući im na pitanje što je život i kako je nastao.

– Muzej će tijekom cijelog vikenda 12. i 13. listopada biti besplatan za sve posjetitelje, rekao je gradonačelnik Tomašević, pozvavši sve građane da posjete ovo mjesto koje spaja znanost i prirodoslovlje s jedne, te kulturu i umjetnost s druge strane.

Kvadratura obnovljenog muzeja iznosi bruto 5.560 m2, od čega je oko 3.600 m2 za izlaganje. Potpuno novi prostor je aneks podruma koji ima oko 400 m2, a u sklopu obnove zatvoren je i atrij, ukupne površine oko 250 m2. Obnova i dogradnja je financirana iz EU fondova s nešto manje od dvije trećine ukupnog iznosa te proračuna Grada Zagreba s jednom trećinom sredstava, a dio je financiran i iz državnog proračuna.

Uz Prirodoslovni muzej, dosad su u Zagrebu završene obnove Arheološkog muzeja i Muzeja Prigorja, a nedavno je otvorena i nova čuvaonica Etnografskog muzeja. U tijeku su obnove Muzeja za umjetnost i obrt te Umjetničkog paviljona, koje će biti završene 2026. godine.

Događanja
Grad Zagreb