Veliki dan za župnu zajednicu

FOTO Župa sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu proslavila 220. obljetnicu osnutka

Biskup Vlado Košić poručio je kako ovim slavljem prije svega trebamo zahvaliti Bogu za sve protekle godine i stoljeća
MG_0854 Sisačka biskupija

Župa sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu proslavila je u nedjelju, 6. listopada, 220. obljetnicu osnutka. Svečano misno slavlje ispred Pastoralnog centra župe predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Brankom Koretićem.

Na početku je sve okupljene pozdravio župljanin dr. Mile Marinčić, podsjetivši na zanimljivu povijest ove župe. Između ostalog, istaknuo je kako je odluku o osnutku samostalne župe u Ivanić-Gradu donio osobno car Franjo I. 5. listopada 1804., u vrijeme Maksimilijana Vrhovca na čelu zagrebačke biskupije. Za prvog župnika već je tada formalno imenovan dotadašnji kapelan Juraj Terihaj, a prvo službeno ustoličenje novog župnika dogodilo se 13. siječnja 1805. godine, kad je novi župnik Ivan Ivančić položio svečanu prisegu u drvenoj crkvi sv. Petra, ranije vojnoj kapeli sv. Ivana Kapistrana u Tvrđi Ivanić. Marinčić je rekao i kako se do kraja 2017. godine na mjestu upravitelja župe sv. Petra apostola izmijenilo 14 župnika.

Sisačka biskupija

U homiliji, čestitavši župniku i svima okupljenima ovu lijepu obljetnicu, biskup je poručio kako ovim slavljem prije svega trebamo zahvaliti Bogu za sve protekle godine i stoljeća. Također, spomenuo se i trojice glasovitih Ivanićana: nadbiskupa zagrebačkog Jurja Posilovića, svećenika i povjesničara Ivana Šveara te biskupa Josipa Langa, koji je umro na glasu svetosti.

-Sigurno da je u povijesti ove župe bilo puno burnih i teških trenutaka, ali i lijepih događaja i važnih ljudi koji su obilježili ovaj kraj i našu domovinu. Bogu zahvaljujemo danas za sve njih- poručio je biskup.

Sisačka biskupija

Govoreći o župi kao zajednici vjernika, biskup ju je usporedio s obitelji te istaknuo važnost rađanja djece u našim obiteljima kako bi one opstale, kao i čitav naš hrvatski narod.

Na kraju je biskupa i sve okupljene pozdravio župnik Koretić, istaknuvši kako ima duboku potrebu izraziti iskrenu zahvalnost Bogu i svima onima koji su se u ovih 220 godina ugradili u život ove župe.

-Hvala dobrom Bogu i zagovoru našeg nebeskog zaštitnika sv. Petra apostola na milostima koje smo primili i koje su primili naši pređi kroz ovih 220 godina postojanja. Bez Božje providnosti i svjetla Duha Svetoga ne bismo mogli kročiti ovim putem vjere i zajedništva. Njegova milost i snaga prate nas iz generacije u generaciju, a našu župu su izgradili ne samo zidovi ove crkve, već i srca vjernika okupljena u Kristovoj ljubavi- zaključio je Koretić.

Sisačka biskupija

Misu je animirao Mješoviti župni zbor, a slavu je uz brojne vjernike koji su ispunili prostor pred župnom kućom i Pastoralnim centrom, nazočio i gradonačelnik Javor Bojan Leš.

FOTO: Sisačka biskupija

 

Događanja
Ivanić-Grad
Vjera