VREMENSKA PROGNOZA

Nestabilno s mnogo kiše. Moguće bujične i urbane poplave

Pretežno oblačno, povremeno s kišom, uglavnom u prvom dijelu dana.
Čakovec: Zahlađenje i kiša zahvatili sjever Hrvatske Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u prvom dijelu dana prolazno moguće na udare jak. Temperatura zraka između 10 i 13 °C.

Moguće bujične i urbane poplave

Sukladno vremenskoj situaciji, prognozirana obilna intenzivna oborina tijekom sljedeća tri dana mogla bi uzrokovati bujične i urbane poplave, a koje u nižim dijelovima slivova mogu uzrokovati visoke vodostaje rijeka s mogućim ulaskom u mjere obrane od poplava.

Početak nepovoljne hidrološke situacije s bujičnim i urbanim poplavama je od jutros na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru (npr. Gornja Dobra, Kupa), dalje uz granicu sa Slovenijom, a s daljnjim razvojem vremena od noćas i nadalje i u Lici (npr. Otuča, Lika i Gacka), zadarskom zaleđu i Zadru.

Obilna oborina prognozirana za kraj četvrtka (3. listopada) i petak (4. listopada) će također povećati mogućnost bujica uz središnju i južnu jadransku obalu i u zaleđu. U nižim dijelovima slivova tečenje će usporiti i podizati vodostaje rijeka i sljedeći tjedan.

Meteoropati mogu osjećati pojačan umor

Nastavlja se razdoblje nepovoljnih biometeoroloških prilika pod utjecajem ciklone. Kronični bolesnici i dalje mogu imati dodatne tegobe, osobito sa srčanim, kardiovaskularnim i plućnim bolestima. Meteoropati mogu osjećati pojačan umor, glavobolju, manjak radnog elana.

U unutrašnjosti će niske dnevne temperature i vjetar sjevernih smjerova pojačavati osjet svježine pa je potrebno primjereno se odjenuti i prilagoditi aktivnosti. Tijekom dana će duž Jadrana, osobito u Dalmaciji, biti sunčanih razdoblja koja mogu djelomično ublažiti nepovoljan utjecaj vremena.

Promjena u nedjelju

U subotu u unutrašnjosti pretežno oblačno, na Jadranu sunčana razdoblja, osobito u Dalmaciji. Još lokalno malo kiše, na Jadranu i pljuskovi s grmljavinom. U nedjelju poslijepodne smanjenje naoblake na kopnu. Na Jadranu djelomice i pretežno sunčano, no uz više oblaka mjestimice pljuskovi.

U ponedjeljak pretežno sunčano, na kopnu ujutro s maglom. Vjetar uglavnom slab. Za vikend na sjevernom Jadranu umjerena, još u subotu podno Velebita i jaka bura, i sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. U ponedjeljak vjetar većinom slab. Temperatura zraka bez veće promjene.

Hrvatska
Vremenska prognoza