U tijeku sjednica Vlade RH

Vlada predstavila rebalans proračuna, očekuje se povećanje prihoda od 1,8 milijardi eura

Cilj ovog rebalansa je da servisiramo sve obaveze za daljnju pomoć vezanu za energetsku krizu, obnovu nakon potresa i socijalnu pomoć i naknade, rekao je premijer
Zagreb: Održana 28. sjednica Vlade Slavko Midžor/PIXSELL

Na sjednici Vlade ministar financija Marko Primorac predstavio je prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Na samom početku sjednice premijer Andrej Plenković rekao je kako su mjere Vlade sačuvale socijalnu koheziju i obuzdale inflaciju, prenosi Dnevnik.

– Cilj ovog rebalansa je da servisiramo sve obaveze za daljnju pomoć vezanu za energetsku krizu, obnovu nakon potresa i socijalnu pomoć i naknade, rekao je premijer.

– Zadržali smo rashode na 32,6 milijardi, to je 2,6 posto kako je i planirano te ćemo imati gospodarski rast od 3,6 posto, inflaciju od tri posto, a udio javnog duga u BDP-u po prvi puta od 2010. ćemo imati ispod 60 posto, pohvalio se premijer te dodao kako je rebalans detaljno pripremljen i zahvalio svim ministarstvima koji su sudjelovali i pronašli uštede.

Ministar financija Marko Primorac rekao je kako Vlada ima revidirane projekcije kojima očekuje snižavanje inflacije i nastavak rasta plaća u sljedećem razdoblju.

Prema planu prihoda proračuna očekuje se povećanje od 1,8 milijardi eura, odnosno na ukupno 30,3 milijarde eura. S rashodne strane bilo je planirano 32,6 milijardi eura, a sada je tu povećanje rashoda od 976 milijuna eura, što je ukupno 33,6 milijardi eura, rekao je Primorac.

Govoreći o uštedama i preraspodjelama koje su planirane po pojedinim ministarstvima, Primorac je rekao kako su tu napravljeni veliki pomaci.

– Ukupno povećanje rashoda koje predlažemo po resorima i po ministarstvima, tu se radi o uštedama od milijardu i 60 milijuna eura, rekao je uspoređujući to s ukupnim rashodima na razini cjelokupnog proračuna. Detaljno je pojasnio preraspodjele po svakom pojedinom ministarstvu.

– Ove brojke daju veliki poticaj našem gospodarstvu i ekonomskim projekcijama za našu zemlju, rekao je Primorac.

Aktualno
Hrvatska
Politika