Počinje sezona kestenja!

Za vikend svi putevi vode u Hrvatsku Kostajnicu na tradicionalnu Kestenijadu

Kao i proteklih godina, posjetitelje iz Zagreba tradicionalno dovozi Kestencug, posebna linija vlakom koji ujutro vozi iz Zagreba za Kostajnicu i predvečer ih odvozi
foto arhiva TZ područja banovina pounje 1

S početkom listopada, započela je i iščekivana sezona branja kestenja, koje je mnogima omiljen jesenji plod. Ovaj je plemeniti plod u narodu nazivan i „žirom Bogova“, a u Hrvatskoj Kostajnici, prelijepom malom gradu na rijeci Uni koji je upravo po kestenju dobilo ime, na poseban način slavi dolazak sezone kestenja, uz svoju tradicionalnu Kestenijadu koja će se ove godine održati 27. put.

Tijekom tri puna dana, počevši od petka 4. listopada, u ovaj će pitoreskni gradić kojeg okružuju šume kestena, pohrliti brojni izletnici iz svih krajeva Hrvatske kako bi uživali u ljepotama ovog kraja i velikom gastronomskom bogatstvu koje nude kesteni. Uz gastronomsku ponudu za sve ukuse i kulturno-umjetnički program, središnjica Kestenijade su svakako tradicionalni kestenjari, koji su prava atrakcija i koji ovdje na otvorenom plamenu u dagarama, kako se ovdje nazivaju peći za pečenje kestena, peku kestenje za sve posjetitelje.

Jedan od njih je Damir Ganz koji već punih 25 godina bere i peče kestenje na tradicionalnoj Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici.

-Sve je već spremno za ovogodišnju Kestenijadu koja počinje za nekoliko dana. Ja inače kestenje berem isključivo u ovom kraju, jer je najkvalitetnije, a iako su plodovi ove godine nešto sitniji zbog suša, berba je dobra i kestenje jako ukusno- naglašava Damir Ganz koji je prije nekoliko godina primio i zlatnu plaketu Turističke zajednice grada Hrvatske Kostajnica za najboljeg kestenjara u posljednjih 20 godina.

-Svake godine, na Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici, po jednoj se dagari ispeče čak oko tona kestenja- tumači kestenjar Ganz, a ove će se godine pečeno kestenje moći kupiti po pristupačnim cijenama: mala mjerica košta 3 eura, srednja 4 eura i velika 5 eura.

Inače, u sklopu ovogodišnje Kestenijade, na deset lokacije u Hrvatskoj Kostajnici bit će postavljene dagare domaćih kestenjara kod kojih će svi posjetitelji na licu mjesta kupiti ponajbolje pečeno kestenje, a na brojnim će se lokacijama moći kušati i tradicionalne slatke i slane delicije od kestenja.

A kesten nije samo omiljena poslastica koju rado jedemo pečenu i od koje se pripremaju slane i slatke delicije. Radi se o orašastom plodu koji je izuzetno zdrav, sadrži visok udio C vitamina, nizak sadržaj masti i ne sadrži gluten. Poznata su i njegova antioksidativna svojstva, a ima i visoku energetsku vrijednost. Zanimljivo je istaknuti i činjenicu da je plod pitomog kestena jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo i za ovu tvrdnju postoje i brojni arheološki dokazi.

Razlog više da ove godine ne propustite priliku da uživate u svom bogatstvu okusa kestenja na tradicionalnoj 27. Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici! Kao i proteklih godina, posjetitelje iz Zagreba tradicionalno dovozi Kestencug, posebna linija vlakom koji ujutro vozi iz Zagreba za Kostajnicu i predvečer ih odvozi. Cijene povratne karte vlakom su pristupačne, a vožnja ugodna i brza. Inače, Hrvatska Kostajnica smještena je 90 km jugoistočno od Zagreba i s novim autoputom koji vodi do Siska, potrebno je sat i 15 minuta vožnje automobilom do grada.

Posjetitelje uz gastro ponudu očekuju tri uzbudljiva dana ispunjena bogatim edukativnim i kulturno-umjetničkim programom, a valja naglasiti i da su svi sadržaji besplatni.

Događanja
Središnja Hrvatska