Savjetuju stručnjaci

Jednostavni trikovi koji štede novac i smanjuju potrošnju energije

Šest stvari koje možete napraviti da smanjite račune
grijanje radijator BoBO/F.A. BOBO

Energetski stručnjaci podijelili su nekoliko jednostavnih trikova koji štede novac i smanjuju potrošnju energije, a koje svi mogu koristiti kako bi smanjili račune, piše Express.

Grijte samo sobe koje koristite

Postoji mnogo oprečnih savjeta o grijanju doma, ali male promjene mogu imati veliki učinak. Fokusirajte se na grijanje samo onih soba koje koristite i držite vrata zatvorenima kako biste spriječili gubitak topline.

Većina kućanstava smatra da je temperatura od 18-21 °C ugodna, iako neki preferiraju toplije. Snižavanje temperature na termostatu za samo jedan stupanj osjetno će vam smanjiti račun. Ako vam odgovara niža temperatura, vrijedi razmisliti o prilagodbi.

Koristite aluminijsku foliju na radijatorima

Kako biste poboljšali učinkovitost radijatora, koristite reflektore – ili čak aluminijsku foliju ako imate ograničen budžet – kako biste reflektirali toplinu natrag u sobu. Ovi alati sprječavaju gubitak topline kroz zidove i usmjeravaju je natrag u prostoriju, piše Express.

Poboljšajte izolaciju

To može biti jednostavno ili složeno, ovisno o vašem budžetu. Možete uštedjeti stotine eura godišnje s izolacijom krova i tavana, ali to zahtijeva veća početna ulaganja.

Opcije s nižim troškovima uključuju izolaciju bojlera, radijatora i cijevi, te jednostavno sprječavanje propuha.

Isključite uređaje koje ne koristite

Televizori, računala i igraće konzole veliki su krivci za takozvanu “vampirsku” potrošnju energije. Da biste smanjili “vampirsku” potrošnju energije, naviknite se isključivati uređaje iz struje.

Također možete provjeriti ima li vaš televizor značajke za uštedu energije, poput automatskog isključivanja ili smanjenja svjetline, kako biste smanjili račun za struju.

Izvucite maksimum iz svojih uređaja

Perilice rublja, perilice posuđa i sušilice rublja čine 14 % tipičnog računa za struju. Međutim, postoje jednostavni načini kako smanjiti troškove ovih uređaja.

Korištenje ekološkog programa na perilicama posuđa i rublja te pokretanje samo punih opterećenja štedi i vodu i energiju.

Prijelaz na obnovljive izvore energije

Ovo je veći korak, ali prelazak na obnovljive izvore energije učinit će vas manje ovisnima o opskrbljivačima energije, zaštititi vas od povećanja cijena energije i smanjiti vaše račune, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti