Daj prijedlog za bolji kvart

Grad će omogućiti građanima predlaganje projekata u gradskim četvrtima

Projekt će se provoditi u gradskim četvrtima Peščenica - Žitnjak, Trnje, Trešnjevka - jug i Podsused - Vrapče
Zagreb: Tomašević o pilot projektu participativnog budžetiranja Josip Mikačić/PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet predstavili su danas pilot projekt participativnog budžetiranja koji će se provoditi u gradskim četvrtima Peščenica – Žitnjak, Trnje, Trešnjevka – jug i Podsused – Vrapče.

– Prvi put četiri gradske četvrti i Grad Zagreb građanima približavaju funkcioniranje mjesne samouprave kroz mogućnost izravnog predlaganja, odabira i praćenja realizacije komunalnih projekata, rekao je gradonačelnik Tomašević objasnivši da će građani izravno moći sudjelovati u odlučivanju o komunalnim aktivnostima koje će se provoditi u njihovim lokalnim zajednicama.

– Ovime se jača transparentnost, inkluzivnost i participacija u raspodjeli javnih sredstava, dodao je.

Četiri gradske četvrti izdvojile su sredstva iz planova komunalnih aktivnosti te građani mogu podnijeti prijedloge projekata u područjima koja se financiraju iz planova komunalnih aktivnosti kao što su uređenje javno-prometnih površina i objekata, igrališta i zelenih površina, prostora mjesne samouprave, drugih javnih objekata i površina.

– Ovdje se radi o inovativnom modelu uključivanja zajednice u pitanje dodjele javnih sredstava namijenjenih vijećima gradskih četvrti, rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Građani prijedloge za ove četiri gradske četvrti mogu podnijeti od danas do 15. listopada, bilo online putem sustava e-Građani ili osobno u prostorima gradskih četvrti. Moguće je podnijeti jedan prijedlog po osobi. Po isteku roka za podnošenje prijedloga kreće postupak evaluacije koji traje mjesec dana nakon čega će se na javnoj tribini predstaviti zaprimljeni prijedlozi. Završna faza je glasanje za predložene projekte koje će biti omogućeno putem web platforme krajem studenoga. Izabrani projekti bit će financirani u sklopu planova komunalnih aktivnosti u 2025. godini.

Detalji o samom procesu i rokovima nalaze se OVDJE.

Događanja
Grad Zagreb