KRIVE CIJENU PLINA

Zagrebački holding u pola godine ostvario gubitak od 21,02 milijuna eura

Grupa Zagrebački holding u prvom je polugodištu ove godine ostvarila gubitak od 21,02 milijuna eura, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena dobit od 724 tisuće eura, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi
Upravna zgrada Zagreba?kog holdinga Zeljko Lukunic/PIXSELL

Gubitak je ostvaren prvenstveno zbog nemogućnosti podnošenja zahtjeva za nadoknadu razlike u cijeni plina u razdoblju nakon 1. travnja ove godine u iznosu 27,4 milijuna eura, navodi se u komentaru Uprave.

U prvom polugodištu poslovni prihodi ostvareni su u iznosu 418,52 milijuna eura, što je rast od 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi od prodaje dosegnuli su pritom 304,37 milijuna eura i viši su za jedan posto, dok su ostali poslovni prihodi bili 114,14 milijuna eura, što je rast od 55 posto.

Najznačajnije povećanje prihoda od prodaje, kako se navodi u komentaru Uprave, zabilježeno je u segmentima održavanje čistoće i odvoza otpada, uređivanja i održavanja zelenih površina i prodaje lijekova.

Značajno smanjenje prihoda od prodaje bilježi segment prodaje i distribucije plina (za18,23 milijuna eura) uslijed manje isporučenih količina plina i pada prodajne cijene plina za kućanstva od 1. travnja 2024. te smanjenja tržišne cijene plina za poduzetništvo, navodi se u izvješću.

Rashodi povećani za 17 posto

Povećanje ostalih poslovnih prihoda najvećim dijelom odnosi se na financijske potpore iz proračuna Grada za namjene koje su odobrene od Skupštine Grada Zagreba te subvencije države temeljem Uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije vezano za nadoknadu razlike u cijeni nabavne i prodajne cijene plina.

Poslovni rashodi Grupe realizirani su u iznosu od 427,33 milijuna eura te su u odnosu na usporedno razdoblje prethodne godine veći za 17 posto. Navedeno povećanje, kako se navodi, posljedica je rasta troškova prodane robe u iznosu od 51,59 milijuna eura prvenstveno kod društva GPZ-O uslijed povećanja nabavne cijene plina za javnu uslugu od 1. travnja 2023. godine i kod ustanove Gradska ljekarna Zagreb.

Porasli su troškovi komunalnih usluga i naknada zbog predaje biootpada vanjskom oporabitelju i većih troškova oporabe plastike. Troškovi osoblja su veći za 15,6 milijuna eura na što su utjecala povećanja materijalnih prava iz kolektivnih ugovora ZGH i ovisnih društava te povećanje prosječnog broja zaposlenih radnika za pet posto.

– Unatoč izazovima, Zagrebački holding zadržava stabilan smjer u 2024. godini, s daljnjim planovima za poboljšanje operativnih i financijskih performansi, dok istovremeno nastavlja pridonositi održivom razvoju i podizanju kvalitete života u Gradu Zagrebu., ističe se u komentaru Uprave Zagrebačkog holdinga, prenosi N1info.hr.

Gospodarstvo
Grad Zagreb