Predstavljat će Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu

VIDEO/FOTO Ovo su najbolji hrvatski orači

U Velikoj Gorici u subotu je održano jubilarno 20. Državno natjecanje u oranju
20_DNO_VG (1)

Povodom 105. obljetnice Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, Gradom Velika Gorica, Hrvatskom udrugom za organizaciju natjecanja orača i BC Institutom d.d. održano je 20. Državno natjecanje u oranju na parcelama Fakulteta u Velikoj Gorici.

Manifestacija je okupila najbolje orače iz 13 županija – njih 13 u kategoriji premetnjaka i 12 u kategoriji ravnjaka. Prvo mjesto u premetnjacima osvojio je Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije. Drugi je bio Domagoj Vuk iz Krapinsko-zagorske, a treći Mijo Samardžija iz Požeško-slavonske županije. U ravnjacima najbolji je bio Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije, drugo mjesto osvojio je David Aleksa iz Vukovarsko-srijemske, a treće Fran-Andrej Jalušić iz Međimurske županije.

Pobjednici ovogodišnjeg 20. Državnog natjecanja će predstavljati Republiku Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Češkoj.

-Ovim putem najavljujem kako će Republika Hrvatska po drugi puta biti domaćin Svjetskog natjecanja. U rujnu 2026. godine u Osijeku će se okupiti najbolji svjetski orači, a mi ćemo ponovo pokazati kakvi smo dobri domaćini- najavio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Tugomir Majdak.

Iako je kišno vrijeme značajno utjecalo na samu organizaciju, sve je proteklo u natjecateljskom duhu uz podršku navijača, a manifestaciju su posjetili i kolege iz slovenske udruge orača predvođeni njihovim predsjednikom Udruge Marjanom Kardinarom.

Događanja
Hrvatska
Velika Gorica