Imamo odgovore

Zašto odjeća ne miriše iako smo stavili omekšivač?

Možda ste propustili neke ključne korake u procesu pranja
clothesline-804812_1280

Mnogi će se složiti da nema ljepšeg osjećaja od svježine čistog rublja, ali ponekad nam se čini kao da odjeća ne miriše iako smo stavili najdraži omekšivač.

Ako ste se zapitali zašto omekšivač ne daje željeni efekt, možda ste propustili neke ključne korake u procesu pranja.

Perilica

Ako perilica nije temeljito očišćena ili se u njoj nakupilo ostataka deterdženta i omekšivača, oni mogu blokirati pravilan protok i spriječiti da vaša odjeća upije miris.

Zato je redovito održavanje perilice ključno. Isperite odjeljak za deterdžent, očistite filtar i radite to barem jednom mjesečno. Upotreba bijelog octa za dezinfekciju također može pomoći u uklanjanju nakupljenih nečistoća, a pomaže i da vaša odjeća dobije svjež miris.

Količina omekšivača

Iako mnogi vjeruju da više omekšivača znači intenzivniji miris, previše omekšivača može imati suprotan učinak. Kada stavite previše omekšivača, perilica ga ne može pravilno isprati, pa se nakupi u tkanini, što može dovesti do toga da odjeća izgleda i miriše prljavo.

Ključ je u pravilnom doziranju i upotrebi omekšivača u točnoj fazi pranja. Pokušajte dodati omekšivač tek nakon prvog ciklusa pranja, kada perilica uzme novu vodu. Na taj će način tkanina bolje upiti miris, koji će trajati dulje, piše zadovoljna.hr.

Tkanina

Nisu sve tkanine prikladne za omekšivač. Na primjer, sintetički materijali često ne upijaju omekšivač na isti način kao prirodne tkanine. Isto vrijedi i za traper – proizvođači preporučuju da traperice perete bez omekšivača jer omekšivač može oslabiti vlakna i učiniti da se tkanina rasteže, a boja brže ispire.

Tvrda voda

Tvrda voda može biti još jedan uzrok lošeg mirisa nakon pranja. Mineralne naslage u tvrdoj vodi mogu ometati djelovanje omekšivača, što znači da vaša odjeća neće mirisati kako ste očekivali. U tom slučaju pokušajte koristiti proizvode za omekšavanje vode ili deterdžente prilagođene takvim uvjetima.

Osim toga, ako birate kratke ili hladne programe pranja, omekšivač možda neće imati dovoljno vremena ili topline da se ravnomjerno raspodijeli po odjeći. Pranje na nižim temperaturama nije uvijek najbolje za postizanje mirisa svježe opranog rublja, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti